DOK SMO OVO JELI SVAKI DAN, PUCALI SMO OD ZDRAVLJA: ŠTO PRE VRATITE OVU ŽITARICU U SVAKODNEVNU ISHRANU!

| March 8, 2021 | 17:49 | 3,909 | 0

Još jedan dokaz da su “sirotinjska” i prirodna jela mnogo bolji izbor za zdravlje od modernih. Sa dolaskom modernih namirnica na naše tržište i težnjom da se odreknemo jela koja važe za “sirotinjska”, većina ljudi odavno je prestala da jede proso.

To je velika šteta, s obzirom na mnogobrojne prednosti koje nam ova lako svarljiva žitarica nudi.
Proso sadrži ključne amino kiseline koje pomažu izgradnji ii obnovi mišića i ćelija kože. Takođe, bogato je ugljenim hidratima koji se polako vare, pa nam brzo daje osećaj sitosti i pomaže procesu mršavljenja.

Ova žitarica sadrži i prirodne masnoće, koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D. Kaša od prosa pomaže i zdravlju nervnog sistema, zbog vitamina B1 koji sadrži, a zbog obilja vitamina B5 stres i pritisak se lakše oslobađaju.

Naročito dobro utiče na zdravlje starijih ljudi, jer pozitivno utiče na zdravlje mozga, memorije i fizičkih sposobnosti.
Proso sadrži i puno gvožđa i magnezijuma, a jedinjenja koja se u njemu nalaze pomažu čišćenju tela od teških metala i drugih opasnih supstanci koje unosimo u telo. Kardiolozi ga preporučuju kao namirnicu koju treba jesti što češće, jer je puno kalijuma koji pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, normalizuje krvni pritisak i jača krvne sudove.

Napomena: Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Povezani sadržaj:  OTKRIVAMO VAM RECEPT: KROFNE NA KOJIMA BI VAM I PEKARI POZAVIDJELI!

Izvor: Stil.kurir.rs

Kategorija: Recepti

Napisite svoj komentar na clanak: