Hladna obloga kad se upali zglob

| April 10, 2021 | 06:29 | 379 | 0

Dosta je, poznat kao giht, kod najvećeg broja pacijenata dešava se na nožnom palcu

Napadi se obično javljaju na korijenu palca stopala

Povećani krvni pritisak, šećerna bolest, povećavanje masnoće u krvi, srčane bolesti, gojaznost i malignost, posebno kod pacijenata na hemoterapiji, utječući na povećanje količine mokraćnih kiselina, a njen veći je uzrok bolne upale zglobe. Dosta je, poznat kao giht, kod najvećeg broja pacijenata dešava se na nožnom palcu.

Ovaj rizik je veći ako jede hranu bogatu purinima. Iznutrice, crveno mezo, morski plodovi, divljači i mahunarke obiluju purinima koji dozvoljavaju povećanje proizvoda mokraćnih kiselina. Usto, konzumiranje alkohola ometa njeno izlučivanje, određeni lekovi, pre svega diuretici, takođe mogu doprineti akutnom napadu gihte.

Napadi se obično javljaju na korijenu palca stopala, ali mogu se i na skočnom zglobu, koljenu, ispraviti, riješiti i na drugim zglobovima. Karakterizira ih iznenadna pojava intenzivnog bola, crvenila i toplote zahvaćenog zgloba. Obično počinju noću.

Pacijentu možete koristiti u ovom mirovanju, hladnim oblogama, neuobičajenim – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Pacijentu u ovom slučaju koristi savjetujuće mirovanje, hladne obloge i neuobičajene vrijednosti

Pacijentu se u ovoj stvari savjetuje mirovanje, hladni oblog, neuporabnost, dječji režim ishrane koji uključuje redukciju namirnica bogatih purinima, a ljekar propisuje lijekove koji će se smiriti upalu.

Povezani sadržaj:  AKO ŽELITE JAK IMUNITET JEDNU NAMIRNICU OBAVEZNO IZBACITE IZ ISHRANE: Izbjegavajte je naročito u sezoni prehlade i gripa

Ako se napadi gihta dešava prvi put, najvažnija je posjeta ljekaru da bi se postavila tačna dijagnoza, jer neke druge bolesti mogu vidjeti na giht, a liječenje je sasvim drugačije.

Kod oko 65 posto pacijenata, bolest se obično ponovo javlja u roku od godine dana od prvog napada i uglavnom zahvaljuje isti zglob, kao i tendenciju širenja na više zglobova i svih težina napada. To je najčešći artritis kod muškarca. Kod žena se obično javljaju u menopauzi.

Bol u zglobovima ublažit će se bosiljak
Za razliku od sintetičkih lijekova, kod bosiljke nema nuspojave poput probavnih iritacija i bolova

Ja dijabetičari mogu imati koristi od bosiljke

Naučnici su dokazali da su bol u zglobovima uspješno lijepi bosiljkom. Za razliku od sintetičkih lijekova, kod bosiljke nema nuspojava poput probavnih iritacija i bolova. Ovo može biti vrlo korisno oboljenje od umjetnosti koja svakodnevno gutaju tablete.

Bosiljak se može koristiti na nekoliko načina. Njegovi svježi aromatični listovi pokazali su se kao snažan protivupalni lijek kod osoba koje otočiće predstavljaju problem, ali i kod onih kod kojih je dijagnostički artritis.

– Procenili smo protivupravno djelovanje predmeta biljaka i ustanovili da vrlo slično djeluju kao i diklofenak tablete (protivupalni lijekovi koji se naširoko koriste u slučaju artritisa) “- rekao je Vaibhav Shinde,” Poona farmaceutski fakultet “u Indiji koji je i sproveo istraživanje.

Povezani sadržaj:  3 VELIKE GREŠKE KOJE PRAVIMO U TOALETU: Ovo itekako može uticati na vaše zdravlje – obratite pažnju

Bosiljak se kao začinska i ljekovita biljka koristi stoljećima. Opareni bosiljak koristi se kao lijek kod upalnih procesa: bronhitis, astma, bolesti kože i artritis.

I dijabetičari bi mogli imati koristi od bosiljke jer on snižava nivo glukoze u krvi. Dakle, bosiljak se koristi kao čaj, oblog ili dodatak ishrani.

– Istraživanje pokazuje da je eugenol, ulje koje bosiljku daje poznatu aromu, aktivnu molekulu ključna za ovaj protivupalni efekt, rekao je dr. Shinde je dodao: – Međutim, možda su uključeni i drugi molekuli. Moramo otkriti o kome se radi i iskoristiti za pravljenje lijeka.

Tablete s ekstraktom bosiljke još uvijek nisu na tržištu, ali i povećava unos bosiljke i ispravnu ishranu može imati protivupalni efekat. Ako imate mogućnosti da nabavite azijski bosiljak, koji je bogat eugenolom, postigli ste pun pogodak.

https://zdravlje.avaz.ba/

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: