LJEKOVITI NEVEN RADI ČUDA ZA CRIJEVA, KOŽU, ŽUČ I JETRU – NEVENOVO ULJE RECEPTI

| July 7, 2021 | 14:56 | 1,701 | 0

Zdravstvene dobrobiti Nevena

Podržava zacjeljivanje kože. Sadrži prirodna antiseptička / protuupalna svojstva. Sastoji se od prethodnika proizvodnje antioksidansa vitamina A. Smanjuje infekcije oka i štiti od UV i oksidativnih oštećenja. Pomaže u smirivanju sluznice grla istovremeno ublažavajući bol.

Neven je odavno prepoznat kao ljekoviti cvijet za rješavanje posjekotina, i opću njegu kože, jer sadrži esencijalna ulja i visoku koncentraciju flavonoida (sekundarnih biljnih tvari), poput karotena.

Djeluju protuupalno, promoviraju lokalno zacjeljivanje i smiruju nadraženu kožu. Lokalni tretman razblaženom otopinom nevena ili tinkturom ubrzava zacjeljivanje rana i osipa.

Istraživanje je pokazalo da je ekstrakt nevena učinkovit u liječenju konjunktivitisa i drugih očnih upalnih stanja. Ekstrakt pokazuje antibakterijska, antivirusna, antifungalna i imuno-stimulirajuća svojstva koja pokazuju da smanjuju infekcije oka.

Vid je takođe zaštićen ovim ekstraktima, štiteći osjetljiva očna tkiva od UV i oksidativnih oštećenja. Štoviše, također je učinkovit lijek za upalu grla, gingivitisa, tonzilitisa i čira na ustima. Grgljanje čajem od nevena pomoći će smiriti sluznicu grla, a istovremeno ublažiti bol.

Čaj od nevena

Jedan do dva cvijeta nevena stavi se u šalicu od dva decilitra i prelije vrelom vodom. Tako spremljen čaj pije se dva do tri puta dnevno, uz eventualno zaslađivanje medom po ukusu.

Nevenovo ulje recept

Nevenovo ulje možete napraviti i sami kod kuće. Recept za ulje nije kompliciran, a zbog mnogobrojnih ljekovitih svojstava svakako bi ga trebali imati kod kuće. Sakupite u kasni prijepodnevni period, otvorene cvjetove nevena i tek manju količinu listova. Uvijek kada sakupljate ljekovite biljke, pazite da budu suhe i bez rose po sebi. Sakupljene cvjetove na sitno isjeckajte, baš kao i listove, pa sve stavite u staklenku.

Povezani sadržaj:  ČUDESNO, A ITEKAKO DJELUJE! Popijte samo jednu kašiku pred spavanje: Do jutra, otrovi iz jetre i crijeva biće isprani kao vodom!

Zalijte komadiće biljke sa suncokretovim ili hladno-cijeđenim maslinovim, prirodnim uljem. Možete koristiti i prirodno bučino ulje. Zatvorite (poklopite) staklenku i stavite je na sunčano i toplo mjesto. Omjer ulja i dijelova biljke neka bude 1:1 (dakle 1 čaša ulja – na jednu čašu cvjetova nevena).

Pustite staklenku da stoji na suncu 4 do 5 sedmica, s tim da je povremeno promućkate.
Nakon tog perioda, ulje iz staklenke procijedite kroz sterilnu gazu u čistu bocu u kojoj će te čuvati ljekovito ulje. Ulje dalje čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Izvor: camelliasteahouse.com / narodnilijek.com

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: