TAJNI TRIKOVI KOJE KORISTE POSLODAVCI: Mnogi Padnu Na Prvom Testu, A Da I Ne Znaju, EVO ŠTA JE ISPRAVNO

| July 20, 2021 | 21:35 | 374 | 0

Udanašnjem svijetu gledanje kroz životopis kandidata i održavanje standardnog razgovora s njima nije dovoljno u potrazi za savršenim zaposlenikom. Zato se poslodavci moraju poslužiti nekim trikovima, a većina ih je toliko jednostavna, da bi podnositelj zahtjeva mogao pasti na jednom od ovih psiholoških testova, a sam test i ne primijetiti.

Jeste li znali da čak ponuda za kafu ili čaj često može biti dio intervjua koji može utjecati na buduću sudbinu kandidata.

1. KAFA ILI ČAJ?

Ako vam tijekom intervjua ponude šalicu kafe ili čaja, vaše ponašanje ovisi o situaciji. Ako je pomoćnik taj koji bi to napravio, možete reći “da”, ali ako je to osoba koja vas intervjuiše, radije recite “ne”, tako da ne moraju gubiti vrijeme na kuhanje kafe.

 

2. Šef vas namjerno drži da čekate.

U stvarnosti je test “šalice kave” nevin trik. Situacija može biti puno teža ako intervju bude zakazan za 9 sati ujutro, ali kad kandidat dođe u ured rano, poslodavac je i dalje zauzet i tražitelj posla mora pričekati 10 minuta. A onda još 10 minuta. A onda još 15 minuta.

 

Ovaj trik može pokazati koliko je kandidat emocionalno stabilan u stresnim situacijama i koliko općenito želi dobiti ovu poziciju.

3. Anketar iznenada počne vikati.
Povišenje glasa, vrištanje, pa čak i korištenje vrijeđajućih riječi još je jedan način modeliranja stresne situacije i prilika da se provjeri sposobnost kandidata da se oduprije stresu. Stručnjaci vam savjetuju da ostanete smireni i odgovorite na ta pitanja što mirnije.

Povezani sadržaj:  “Radim kao vozač autobusa za ovih 15 godina nailazio sam”

 

4. Poslodavac se odjednom počinje ponašati na čudan način.

Drugi je trik kada se ispitivač počne čudno ponašati. Sugovornik bi mogao ignorirati kandidata, bilo da bi gledao zaslon svog računala ili se javio na telefonski poziv i napustio sobu usred razgovora.

 

Ovaj trik može pokazati kako će kandidat ponovno usmjeriti pažnju ispitivača ili koje će načine koristiti za izlazak iz ove situacije. Jedna od najučinkovitijih opcija je tražiti od anketara da intervju odgodi za drugi dan.

5. Kandidat se upoznaje s cijelim timom.

 

Moguće je da će šef ponuditi kandidatu priliku da komunicira sa svojim potencijalnim kolegama nakon razgovora. Može biti u uredu ili nakon posla. Ovo nije jednostavna pristojna gesta – to je način na koji poslodavac može saznati mišljenja svojih zaposlenika o kandidatu.

6. Šef spusti olovku na pod.

Još jedan test koji može pomoći poslodavcu da uoči reaktivne i dobronamjerne kandidate je bacanje olovke i promatranje reakcije podnositelja zahtjeva. Ako se kandidat instinktivno sagne i podigne olovku, vjerojatno će biti angažiran za taj posao. Ako podnositelj zahtjeva dopusti intervjueru, to vjerojatno neće.

 

Jeste li se ikad susreli s tim testovima na intervjuima? Bilo bi nam drago čuti vas u komentarima!

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: