KORISTI SE KAO LIJEK DUGO GODINA: CVEKLA UKLANJA OVIH 8 ZDRAVSTVENIH TEGOBA KAO RUKOM ODNESENE

| August 16, 2021 | 22:31 | 1,191 | 0

Cvekla je korjenasto povrće poznato i kao crvena repa, stolna repa, vrtna repa ili samo repa. Pakirana sa osnovnim hranjivim sastojcima, cvekla je odličan izvor vlakana , folata (vitamin B9), mangana, kalijuma, željeza i vitamina C. Cvekla i sok od Cvekle povezani su s brojnim zdravstvenim blagodatima, uključujući poboljšani protok krvi, niži krvni pritisak i povećane performanse vježbanja.

Zdravstvene prednosti cikle

Cikla može smanjiti krvni pritisak, što može dovesti do smanjenog rizika od srčanih bolesti i drugih bolesti. Ovo povrće povrće takođe može poboljšati upotrebu kiseonika, izdržljivost i performanse vežbanja.

Mnogo hranjivih sastojaka u malo kalorija

Repa je prepuna vitamina i minerala, a ima malo kalorija i masti. Sadrže i anorganske nitrate i pigmente, koji oba imaju brojne zdravstvene prednosti.

Može pomoći u borbi protiv upale

Cvekla može imati niz protuupalnih efekata. Međutim, potrebna su dalja istraživanja na ljudima kako bi se potvrdila ova teorija.

Može poboljšati probavno zdravlje

Cvekla je dobar izvor vlakana, što je korisno za zdravlje probavnog sustava, kao i za smanjenje broja hroničnih zdravstvenih stanja.

Može vam pomoći u podršci zdravlju mozga

Repa sadrži nitrate koji mogu pomoći u povećanju protoka krvi u mozgu, poboljšanju kognitivnih funkcija i moguće smanjenju rizika od demencije. Međutim, potrebno je više istraživanja u ovoj oblasti.

Može imati neka svojstva protiv raka

Povezani sadržaj:  DOKTOR ČUBRILO UPOZORAVA: Rasol ne smije da se pije čist jer uništava crijeva – Samo ako se ovako uzima podiže imunitet do maksimuma

Rak je ozbiljna i potencijalno fatalna bolest koju karakterizira nekontrolisani rast stanica. Sadržaj antioksidansa i protuupalna priroda cvekle doveli su do interesa za njenu sposobnost sprečavanja raka.

Studije na izoliranim ljudskim ćelijama pokazale su da pigmenti u cvekli mogu pomoći u smanjenju rasta ćelija karcinoma.

Može vam pomoći da smršate

Cvekla ima visok sadržaj vode i nizak sadržaj kalorija. Obje ove osobine korisne su za mršavljenje. Povećanje unosa niskokalorične hrane poput voća i povrća povezano je s gubitkom kilograma.

Može poboljšati atletske performanse

Jedenje cvekle može poboljšati sportske performanse poboljšavajući upotrebu kisika i vreme do iscrpljenosti. Da bi se efekti maksimalno povećali, cveklu treba konzumirati 2-3 sata pre treninga ili takmičenja.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: