KAKO DA OČISTITE ORGANIZAM OD TEŠKIH METALA : ZA L&S SAVET DAJE NUTRICIONISTA MAJA MANDIĆ

| April 28, 2022 | 20:28 | 752 | 0

Arsen, kadmijum, aluminijum, olovo i živa u našem organizmu mogu dovesti do velikog broja zdravstvenih tegoba. Pokazalo se da su određene biljke prva linija fronta u ovoj odbrani jer vežu teške metale oslobađajući ih iz tkiva i olakšavajući njihovo uklanjanje iz tela!

Istina je da smo izloženi mnoštvu toksina, teških metala i hemikalija, koji se nalaze svuda oko nas, preko vazduha, vode, hrane… Poznato je, naime, da naše telo ima prirodne sisteme za detoksikaciju koji nam pomažu u uklanjanju ovih opasnih jedinjenja, kaže nutricionista Maja Mandić.

Naša koža, jetra, bubrezi, digestivni trakt i limfni sistem imaju važnu ulogu u održavanju ravnoteže. Priroda nam je obezbedila i biljke koje pomažu bolji rad naših organa zaduženih za detoksikaciju.

Savremena nauka otkrila je da pojedine biljke poput korijandera, maslačka, piskavice, čička, lucerke, hlorele, koprive i crvene deteline imaju poseban afinitet da podrže prirodnu funkciju naših sistema u oslobađanju od toksina.

Korijander na prvom mestu

Arsen, kadmijum, aluminijum, olovo i živa mogu da se nastane u našim tkivima što može dovesti do srčanih oboljenja, hormonske neravnoteže, neuroloških stanja, neplodnosti i još mnogo toga. Pokazalo se da korijander veže ove teške metale zajedno, oslobađajući ih iz tkiva i olakšavajući njihovo uklanjanje iz tela.

Nutricionisti tvrde da oksidativni stres koji izazivaju teški metali dovodi do raznih poremećaja.

Povezani sadržaj:  NAMAZALA SAM OVAJ SASTOJAK NA GRUBE PETE i ostala u šoku: Koža mi je mekana kao bebina, TRIK KOJI ME SPASIO RUŽNIH I ISPUCALIH PETA

U toj borbi neprikosnoven je sveži list korijandera. Može se koristiti u jelima, salatama, kao mikrobilje što je danas izuzetno blagotvorno.

Dugačka je lista zdravstvenih koristi od korijandera, smanjuje anksioznost, snižava nivo sećera u krvi, smanjuje faktore rizika za srčane bolesti, sprečava infekcije urinarnog trakta, smiruje probavne tegobe, štiti od trovanja hranom, podržava zdrave mentalne funkcije, sprečava neurološke upale i štiti rad debelog creva.

Stručnjaci ističu da fitonutrijenti, flavonoidi i fenoli iz cilantra su nosioci ovih blagodati koje nam priža korijander.

Začin korijandera se dobija iz osušenog semena biljke. Iako potiču iz iste biljke, imaju vrlo različit ukus kao i zdravstvene benefite.

Uz korijander, za detoksikaciju organizma preporučuju se i listovi majčine dušice, peršuna, bosiljka, ruzmarina, nane – sve njih je najbolje koristiti sveže ili u kombinaciji sa limunom ili limetom i đumbirom jer povlači najveći broj toksina iz organizma.

Za bolju detoksikaciju preporučuju se i kardamom, crni kim, biber, kurukuma, piskavica, slačica, bosiljak, seme celera… Svaka od ovih biljaka doprinosi smanjenju upale i pomaže da se naš organizam izbori sa otrovima iz vazduha, vode i hrane.

Izvor: Lepa&Srećna / Žaklina Milenković

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: