SVI MISLE DA JE SUPA KAO INFUZIJA, A NE ZNAJU PRAVU ISTINU: Gastroenterolog otkrio ko nikada NE TREBA da je jede

| June 9, 2022 | 10:31 | 3,141 | 0

Sigurno ste i vi oduvijek učili da se “valja jesti na kašiku”, pa su nam mame i bake savetovale da svakog dana jedemo supu. Ovom jelu smo naročito vjerni kada se razbolimo, kažu da jdjeluje kao infuzija i da je bomba za zdravlje.

To nije daleko od istine, jer ona ima nekoliko zdravstvenih prednosti koje donosi. Ipak, ruski gastroenterolog Natalija Šustova otkriva da postoji grupa ljudi koja nikada ne treba da jede supu.

“Supu ili čorbu možete jesti svaki dan ako nemate akutne gastrointestinalne bolesti koje zahtijevaju posebnu ishranu. Tada može izazvati suprotan efekat kod akutnih bolesti gastrointestinalnog trakta. Ako se osobi dijagnostikuje gastritis, pankreatitis ili čir na želucu, ovo jelo treba isključiti iz ishrane”, ističe gastroenterolog.

Svi misle da je supa dobra za bilo koju vrstu zdravstvenog problema, što je daleko od istine.

“Takva jela stimulišu proizvodnju hlorovodonične kiseline. U slučaju problema sa gastrointestinalnim traktom, ona se, naprotiv, mora smanjiti. To vam omogućava da ne pogoršate upalu. U ovom slučaju, bolje je zameniti tradicionalne supe sa povrćem, ali onim koje se priprema bez prethodnog prženja”, kaže dr Natalija i dodaje:

“Ovakva jela se smatraju dijetalnim, jer su bogata vlaknima. Mogu se preporučiti kao zdrava ishrana tokom mršavljenja ili lečenja. Da biste povećali nutritivnu vrednost supe od povrća, možete dodati mahunarke”, rekao je gastroenterolog. (novi.ba)

Povezani sadržaj:  KOSTI NE VOLE OVU HRANU: Ako ovo jedete, bol je jači, artritis napreduje, zglobovi se troše…

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: