OVE STVARI NE DRŽITE BLIZU MIKROVALNE: Mogu biti opasne, jedna od njih je ulje! OBRATITE PAŽNJU!

| October 4, 2022 | 12:04 | 186 | 0

Rijetki su trenuci u kojima imamo vremena pripremiti obrok, sjesti za sto i uživati u njemu. Tu uskače najbolji prijatelj u pripremi brzih obroka – mikrovalna pećnica koja nam služi kao spas u zadnji čas kada trebamo podgrijati obrok i uštedjeti dragocjeno vrijeme.

Iako je ovaj kućanski uređaj jako koristan, znamo da unutra ne smijemo staviti određene materijale. Na primjer metali, stiropor ili plastika, nikako ne pripadaju u mikrovalnu pećnicu, jer bismo je tako mogli uništiti ili napraviti požar.

Kako bismo izbjegli greške koje bi nas mogle koštati mikrovalne pećnice, napravili smo popis stvari koje nikako ne smiju ići u mikrovalnu pećnicu.

Aluminijumska folija

Unutrašnjost mikrovalne pećnice funkcioniše poput ogledala. Metal koji se nalazi unutar pećnice, reflektuje radio-talase, koji emituju elektromagnetsku energiju, zagrijavajući predmet koji ste stavili unutra. Kad aluminijumsku foliju stavite u mikrovalnu pećnicu, talasi se odbijaju od predmet, uzrokujući brzo gorenje i paljenje aluminijumske folije.

Drugi metali

Bilo da se radi o aluminijumskoj foliji, kašiki, viljuški ili nožu, tanjirima i šoljama sa srebrnim ili zlatnim ukrasima pravilo je isto – ne stavljajte ih u mikrovalnu pećnicu. Metal tokom podgrijavanja ili kuvanja u mikrovalnoj pećnici trenutno će izazvati iskre, te može zapaliti hranu i ambalažu i naštetiti pećnici.

Papirne vrećice

Priprema kokica u mikrovalnoj je brza i praktična. Ali, papirna vrećica u koju su upakovane, iako nalikuje na običnu, nije niti slična. Naime, obične papirne vrećice, poput onih u kojima kupujemo pekarske proizvode ili namirnice, napravljena je od papira koji je tretiran hemikalijama i ljepilom.

Povezani sadržaj:  Jovana Jeremić sa svojom izjavom: Nikada ne kuham, ne perem- Ja sam dama koja miriše na Dior a ne na kuhana jaja i zapršku! (FOTO)

Tokom zagrijavanja, hemikalije isparavaju, te mogu biti toksične. Isto tako, papir se tokom dužeg podgrijavanja može zapaliti.

Ulje

Podgrijavanje čistog ulja može biti vrlo opasno za vašu mikrovalnu pećnicu. Naime, ona funkcioniše na principu slanja elektromagnetskih talasa kroz čestice vode, koje tada počinju vibrirati, te se zagrijavaju.

Ulje ne sadrži nikakve čestice vode te ga je zbog toga nemoguće zagrijati, a mikrovalna se može pokvariti. S druge strane, maslac sadrži određenu količinu vode pa je njega vrlo lako rastopiti.

Ljute papričice

Ako ljute papričice stavite u mikrovalnu pećnicu, mogli biste svoje oči dovesti u ozbiljne probleme. Ljute papričice mogu iskriti i izazvati požar, a hemikalije koje ispuštaju mogu izazvati gušenje od “ljutog zraka“ i opekline u očima, slične onima koje možemo dobiti od suzavca.

Stiropor

Ovaj materijal je teško biorazgradiv, a kod zagrijavanja se pjena može otopiti i završiti u našoj hrani. Takođe, ako je hrana koja se nalazi u stiroporu jako vruća, mogla bi probiti dno i završiti po cijeloj mikrovalnoj pećnici, a ekstra posao čišćenja baš i nije poželjan. Osim što se može zapaliti, ova kutija može ispustiti hemikalije u wok, kojega onda možemo baciti.

Posude s azijskom hranom

Ko još ne voli azijske specijalitete? Kad naručimo ukusni wok, dobijemo ga baš kao u filmovima, u simpatičnim kartonskim kutijama koje su jako praktične. Ako obilnu porciju woka želimo podgrijati u mikrovalnoj, trebali bismo hranu ipak prebaciti u neku drugu posudu.

Povezani sadržaj:  Dobitnik lutrije objasnio matematičku šemu za čak 14 dobitaka (VIDEO)

Ništa

Želite li sačuvati vašu mikrovalnu pećnicu, ne palite je ako je prazna. Iako zvuči banalno, samo jedan stisak tipke može pokvariti pećnicu.

Naime, mikrovalna funkcioniše na principu slanja elektromagnetskih talasa kroz čestice vode, koje tada počinju vibrirati te tako zagrijavaju hranu. Ako je mikrovalna prazna, ništa ne može apsorbovati talase pa mikrovalna može pregorjeti. (novi.ba)

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: