SPRJEČAVA RAZVOJ VIRUSA, LIJEČI UPALE I OTKLANJA NERVOZU: Ovaj čaj je prirodan antibiotik

| December 13, 2022 | 20:36 | 405 | 0

Čaj od žalfije vijekovima unazad korišćen je kod upala grla, ždrijela, promuklosti, kod upala unutrašnjih organa, tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija, kao i za va*inalna ispiranja.

I danas se, budući da djeluje antiseptično, primenjuje za grgljanje, ispiranje grla kod upala grla i afti. Ova ljekovita biljka smatra se antibiotikom širokog spektra, primjenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma. Utiče i na procese varenja i lučenja žuči.

Žalfija djeluje antimikrobno i spazmolitično (tako da opušta glatke mišiće), a takođe i smanjuje lučenje znoja i pljuvačke. S obzirom na to da sprječava razvoj virusa, koristi se i u mastima protiv herpesa.

Koristi se i za relaksaciju, za ublažavanje napetosti i nervoze, kao i kod nesanice. Dojilje koje žele da prestanu sa dojenjem koriste žalfiju kako bi zaustavile stvaranje mlijeka.

Žalfija je djelotvorna i za dezinfekciju rana i čireva, kao i za zaustavljanje krvarenja. Koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer djeluje i antimikrobno.

Za unutrašnju upotrebu, kašika čaja žalfije se prelije šoljom vode i kuva 3-5 minuta, a za spoljašnju primjenu (ispiranje, dezinfekcija) se ne kuha, već se čaj žalfije prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, poslije čega se procijedi i ispira nekoliko puta dnevno.

Povezani sadržaj:  NAJEFIKASNIJI NARODNI LIJEK PROTIV UPALE PLUĆA: VELIKOM BRZINOM LIJEČI SVE RESPIRATORNE TEGOBE! (RECEPT)

Tekst: Lepa&Srećna

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: