Ovo su PARFEMI koji traju i više od 24 SATA NA KOŽI: Bukvalno im ni tuširanje ne može ništa, OSTAVLJAJU ZA SOBOM TRAG MIRISA, makar stavili i samo dve kapi!

| January 13, 2023 | 16:15 | 419 | 0

Ne postoji industrija u kojoj se reč niche koristi tako često kao kada se govori o parfemima, a upravo se u poslednje vreme sve češće govori o posebnoj liniji mirisa, koji, po svemu sudeći nisu za svakoga.

Dakle, niche označava proizvode, usluge ili interesovanja koja se dopadaju malom, specijalizovanom krugu ljudi; drugim rečima, znači da su drugačiji i da nije cilj da se sviđaju svima.

Međutim, ova definicija ne daje nikakav sud o ceni ili kvalitetu.

Ipak, industrija parfema je zaista prihvatila ovu odrednicu, što je čini novom popularnom rečju već nekoliko godina. Činjenica je da ne postoji zvanična definicija niche parfema, ali se obično pravi razlika između dizajnerskih parfema, koji nose ime luksuznih kompanija i koji mogu da se pronađu bilo gde na tržištu.

Zatim su tu parfemi koje su kreirali slavni, pa tu imamo Bijonse, Dejvid Bekam ili Arijanu Grande i druge koji su pronašli svoje mesto u ovoj industriji.

Dalje imamo niche parfeme, parfemi koji imaju posebnu nišu. To su parfemi (manjih) kompanija koje proizvode samo parfeme (a ponekad i druge mirisne proizvode kao što su sveće). Obično angažuju nepoznate parfimere za kreiranje svojih parfema.

I na samom kraju “indie” – parfemi veoma malih brendova.

Šta su Niša parfemi?
Šta su Niša parfemi?Foto:Profimedia
Niche parfemi

Na osnovu navedenih definicija, postavlja se pitanje da li je lako da se odredi da li je parfem niche ili ne? Definicije uglavnom govore nešto o tipu kompanije koja prodaje parfem, ali malo govore o tome koja je prava razlika između svih tih parfema. Štaviše, postoji bezbroj izuzetaka, a različite kategorije se spajaju.

Povezani sadržaj:  Brankin sin Stefan je nakon smrti donirao Nihadi jetru. Nakon tri godine, Branka i Nihada su se srele, susret je bio emotivan! (FOTO)

Uspon i uspeh niche parfema nije prošao nezapaženo od strane dizajnerskih brendova. Oni su odgovorili uvođenjem ekskluzivnijih linija, kao što su “Armani Prive” i “Dior Collection Privee”, kako bi zauzeli deo rastuće tržišne niše. Ove linije su skuplje i ne mogu da se nađu u svakoj parfimeriji, ponekad čak i ni u samim radnjama brenda.

Šta je sa brendovima parfema kao što su Guerlain, Acqua di Parma ili Tom Ford?

Oni su, takođe, odgovorni za veoma uspešne kultne parfeme kao što su Shalimar, Samsara, Acqua di Parma Colonia i Black Orchid. Za ove brendove, parfem nije samo unosan nusproizvod, već njihov glavni izvor prihoda. Svi oni pripadaju međunarodnim luksuznim koncernima kao što su LMVH ili Estee Lauder.

Danas možete da ih pronađete u svakom gradu na svetu, međutim ne možete da ih nazvete “dizajniranim”, ali da li su zaista mogu nazvati niche parfemima?

Budući da su niche parfemi samo za odabrane, čini nam se da ovaj naziv ne može da se uklopi, ako se govori o ogromnom broju ljudi.

Tako da, ono što je zajedničko za niche parfeme i parfeme drugog tipa je to što se svi prave za određeni broj ljudi, ali se nicghe parfemi prave u manjiim kolilinama i mogu da se pronađu samo na par mesta.

Oni su strasno životno delo osobe koja ih kreira.

 

Da li su niša parfemi bolji i skuplji?
Manji niche brendovi često štede na ambalaži i ne bave se (plaćenim) marketingom. To im omogućava da koriste plemenitije sastojke.

Povezani sadržaj:  Ovo MESO JE GLAVNI UZROČNIK zbog kog devojčice u Srbiji sa 6 godina ulaze u prerani PUBERTET, a dečacima rastu GRUDI!

To što su često skuplji je uglavnom zbog činjenice da se proizvode u mnogo manjim količinama, što povećava njihove nabavne i proizvodne troškove.

Iako takvi brendovi očigledno moraju da budu profitabilni da bi preživeli, a oni imaju važnu prednost: moraju samo da pronađu ograničen broj kupaca za svoje proizvode svake godine.

 

To znači da mogu da budu kreativniji. Njihovi parfemi ne moraju da se dopadaju milionima ljudi. Pravi niche parfemi su originalniji i sadrže skuplje sastojke. Dobijate bolji kvalitet za svoj novac, ali pre svega – kupujete lični i jedinstveni proizvod napravljen sa ljubavlju i predanošću. Ono što više od svega kupuje publiku niche parfema, jeste činjenica da su veoma, veoma dugotrajni, i da se na vašoj koži osećaju i vie od 24 sata! U kosi ostaju prisutni danima, odnosno sve dok je ne operete. Još jedan veliki plus je činjenica da sa niche parfemom, sasvim sigurno nećete mirisati poput bilo koga drugog, njihove arome su jedinstvene i drugačije mirišu na svakoj koži.

Neki brendovi traže veoma skupo pakovanje ili samo podižu cenu da bi je učinili još ekskluzivnijom, dok kvalitet proizvoda stoga nije nužno bolji.

Cene ovih parfema kreću se od 100 evra, pa naviše, u zavisnosti od brenda, a neki od najpoznatijih su Mancera, Amouage, Creed, Maison Francis Kurkdjian, Montale… Da li ste već isprobali neki niche parfem? Napišite nam utiske u komentaru!

Kategorija: Uncategorized

Napisite svoj komentar na clanak: