“Nekada se svađao sa decom koja su bila bolja od njega”, naš stručnjak objašnjava ovaj oblik ponašanja, a detalje o dečaku ubici otkrila članica saveta roditelja u OŠ “Vladislav Ribnikar”

| May 8, 2023 | 13:49 | 353 | 0

Članica Saveta roditelja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” Mina Zirojević rekla je da je Kosta Kecmanović (13) koji je trećeg maja u ovoj obrazovnoj ustanovi ubio osmoro đaka i radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića, a ranio šestoro učenika i nastavnicu istorije, bio kompetitivan i da se nekada pomalo svađao sa decom koja su možda bila bolja od njega na nekom času. O takvom ponašanju za Žena rs govori prishoterapeut Vera Despotović.

“Kompetitivnost može da pravi problem kod mladih ukoliko oni imaju jaku potrebu da budu najuspešniji i da pobeđuju. To može da se primeti i kod dece mlađeg uzrasta koja, kada ne mogu da prihvate poraz, počnu da plaču. Roditelji treba da nauče decu da prihvate i neuspehe i da ne mogu uvek da budu najbolja. Dete koje to ne nauči od malena kada uđe u pubertet, kao da ne može da podnese da ne bude najbolje. To kod njega stvara veliku frustraciju, sa kojom ono ne može da se nosi. Deca nižeg uzrasta nezadovoljstvo iskazuju plačom dok starija deca imaju drugačije načine reagovanja, koji mogu da budu neprimereniji i agresivniji. Suština je da ne mogu da podnesu da nekada moraju i da dožive poraz, da li je to bio slučaj u ovoj priči, ne mogu reći, ali određena deca imaju takav problem”, kaže nam docent Vera Despotović i dodaje:

Povezani sadržaj:  Ovo Su Nastradali Radnici Iz Kraljeva: Iza Marka Ostala Maloletna Ćerka I Trudna Supruga, Stevanov Otac Za Smrt Sina Čuo U Inostranstvu FOTO

“Iza takvog ponašanja krije se egocentrizam, usresređenost samo na sebe. Ima roditelja koji uče decu tome da su ona najbolja i savršena, onda se ona fokusiraju jedino na sebe i to može da ide u pravcu narcističke strukture. Poveruju u to da su najbolja i ne mogu da prihvate drugačiju realnost. Uzrok mogu biti i prevelika očekivanja roditelja”.

Nezapamćena tragedija

Naš stručnjak savetuje da se deca od malena kroz dečje igre uče tome da je u redu i doživeti poraz, ne biti u svemu i uvek najbolji.

“Ambiciozost je dobra kada nas podstiče da se razvijamo, a negativna kada ne možemo da podnesemo neuspeh. Zbog frustracija koje se u ovom drugom slučaju javljaju postajemo neprijateljski raspoloženi prema drugima. Može se dogoditi i da se to loše odrazi na naše samopouzdanje. Izraženo takmičenje sa drugima ide ili u pravu narušavanja samopouzdanja ili u pravcu agresije”, ističe.

Članica Saveta roditelja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” Mina Zirojević rekla je daje , prema onome što je mogla da čuje od đaka koji su poznavali Kostu Kecmanovića, njegovo ponašanje bilo takvo da ništa nije ukazivalo da se može desiti tragedija, ali da je primećeno da je bio kompetitivan te se nekada pomalo svađao sa decom koja su možda bila bolja od njega na nekom času, piše Tanjug.

Povezani sadržaj:  Ostavila bebu na čuvanje kod SVEKRVE: Kad se vratila, poludela od BESA zbog onog što je uradila detetu

“Sada se priča da je baš to razlog i da ga niko nije maltretirao iz te smene”, izjavila je i istakla da su deca iz ove škole sada u strahu, da brinu u kakvom su stanju povređeni učenici i da je za njih zapravo sudar sa realnošću bio kada su se pojavile umrlice njihovih drugova i drugarica.

Čitajte i: naš psiholog o znacima traume kod dece.

“Oni su ih delili među sobom, želeli su da idu na sahranu, neki roditelji su to dali, većina nije. Ne znam kako će dalje, neka deca su videla, krv, neka nekoga ko je pao”, navela je Mina Zirojević.

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: