PURU SMO SVI JELI KAO MALI, ALI OVO NAM NIKO NIJE REKAO: Evo šta se zaista nalazi u njoj!

| May 8, 2023 | 22:54 | 754 | 0

Palenta ili pura još od davnina bila je neizostavan obrok brojnim porodicama na ovim prostorima.

Jeli smo je za doručak, za večeru, ali jednu stvar o njoj niko nije znao.

Pura se pravi od od bijelog ili žutog kukuruznog griza.

Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.

Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema s probavnim sistemom.

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je tijelu potrebno da bi normalno funkcioniralo.

Palenta ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sveukupno zdravlje čovjeka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti, tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospješuju bolji i kvalitetniji rad crijeva.

kacamak

Sadrži 75 posto ugljikohidrata, nešto bjelančevina (8 do 10 posto) i tragova masti. Jedući palentu u porciji veličine šake u organizam unosimo oko 200 kcal. Palenta se može koristiti kao zamjenski obrok kada želimo povećati izbor korištenja ugljikohidrata i uspješno nadomještava krumpir, rižu, tijesto te predstavlja kvalitetnu nadopunu u svakodnevnom sastavljanju jelovnika.

Povezani sadržaj:  RUSI GA STALNO PIJU - ČUDO JE ZA PLUĆA: Domaći "lijek" od 4 sastojka čisti bronhije od sluzi i zaustavlja PUŠAČKI KAŠALJ

Za vegetarijance se preporučuje upotreba palente sa sirevima i mliječnim proizvodima ili s umacima od soje kako bi tim obrokom dobili kompletan „set“ potrebnih esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina, piše za Pliva zdravlje, doc. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biohemije.

palentaaaa-5a58a0a4649f5-980x700c

Palenta obiluje i prehrambenim vlaknima, a njeno blagotvorno djelovanje veže se uz zdravlje kardiovaskularnog sistema, prevenciju karcinogenih i virusnih bolesti te zbog bogatstva vitaminom B1, zbog čega povoljno djeluje na kognitivne funkcije. Sadrži beta karoten, provitamin A i odličan je izvor tiamina (vitamina B1).

Uz to sadrži i mnoge druge vitamine i minerale, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.

palenta-kalorije-vitamini-i-prednosti-za-zdravlje-700×400

Palenta je i prvi izbor namirnice ako želite očistiti crijeva na prirodan način. Osim što je vrlo zasitna, krupica ima i neutralan okus pa se jednostavno spaja s gotovo svim ostalim okusima i osim doručka ili večere, može poslužiti kao odličan prilog uz bilo koje drugo jelo; umake, ribu, špinat, povrće sa žara pa čak i kao dio kolača.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: