RAK GRLIĆA MATERNICE UZEO JE I MISICU DIJANU: Ovih 5 simptoma ukazuju NA OVAJ RAK, mnoge žene bi bile žive DA SU OVO RANIJE ZNALE!

| May 4, 2023 | 20:04 | 344 | 0

Rak grlića materice je drugi najčešći tumor koji pogađa žene (prvi je rak dojke), a redovnim pregledima ga se može spriječiti.

Jo’s Cervical Cancer Trust, britanska organizacija koja radi na prevenciji raka grlića maternice, objavila je listu ranih simptoma koji upućuju na ovu zloćudnubolest.

1Krv.arenje

Najčešći i najraniji simptom raka grlića maternice je neuobičajeno krv.arenje – tokom ili nakon se*sa, između menstruacije ili nakon što ste već ušli u menopauzu.
Događa se kad ćelije raka počnu da rastu na tkivu grlića. Naročito je opasno ako se pojavi nakon što je žena ušla u menopauzu. Nema starosne granice za oboljenje od ove vrste raka.

Neobičan vaginalni iscjedak

Svaka žena ima drugačiji iscjedak, stoga je bitno da primijetite ako se počne razlikovati u boji, mirisu ili gustini. Ako se promijeni, hitno se javite svom ginekologu.
Kad ćelije raka ostanu bez kiseonika, to može uzrokovati infekciju koja uzrokuje neobičan miris vaginalnog iscjetka.

Neprijatnost ili bol tokom se*sa

Bol za vrijeme se*sa može ukazivati na različite probleme, ali jedan od njih je i rak grlića maternice. Budući da ova bolest često dolazi bez simptoma, bol tokom se*sualnog odnosa može biti ključni znak u njenom otkrivanju. Ovo može značiti da se rak počeo širiti po okolnom tkivu.

Povezani sadržaj:  ZAŠTO SE JAVLJA SVRAB NA ZADNJICI: Doktorica tvrdi - OVO SU 3 MOGUĆA RAZLOGA, ne treba vas biti sramota

Bol u donjem dijelu leđa

Ako vas zabole leđa, ne mora značiti da ste dobili rak, ali ovo bi mogao biti jedan od znakova da nešto nije u redu s vašim reproduktivnim organima. Muči li vas često bol u donjem dijelu leđa, posjetite ginekologa.

Neplanirani gubitak kilograma

Mršavljenje bez truda može zvučati kao dobra stvar, ali nije. Ako ste izgubili apetit i počeli gubiti na kilaži, to je znak da vaše tijelo ne funkcioniše kako bi trebalo.
Primjetite li da jedete manje nego inače i brzo gubite kilograme obavezno se javite vašem ljekaru što prije.

Uznapreduje li bolest, možda ćete primjetiti simptome poput: češće potrebe za mokrenjem, krv u urinu, krvarenje iz anusa, dijareja, začepljenost ili oticanje nogu.

Ako ste primijetili bilo koji od ovih simptoma, ne čekajte, javite se ljekaru što prije, čak i ako ste nedavno bili na PAPA testu. Također je bitno naglasiti da ova vrsta raka često dolazi bez ikakvih simptoma, stoga je izrazito važno da se redovito testirate.

(Novi.ba/Index.hr)

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: