RANJENIK PRAVI , KAMENJARKA , RANJENIKA

RANJENIK

RANJENIK

Opis biljke: Ranjenik pravi je biljka visoka i do cetrdeset centimetara. Pokrivena je svileno sjajnim dlakama . Donji listovi su na dugim petaljkama jednostavni ili perasto razdijeljeni a listovi na stabljici su sjedeci i neparno perasti i uvijek su veci od ostalih. Cvjetovi su slozeni u glavice uvijene prstasto razdijeljenim listom. Krunicni listovi su blijedo zute i zlatno zute boje.

Nalaziste: Raste u brdskim , kamenitim pasnjacima i livadama. Kod nas je jako zastupljena i mozemo je lako pronaci

Sastav i upotreba: Uz tanin i jedan saponin , cvjetovi sadrze ksantofil , promjenjive kolicine antocijana i plave boje. Cvijet se upotrebljava za ciscenje krvi i jacanje zeludca. Cajnim oparkom se ciste rane.

Vrijeme berbe: Cvjetne glavice ranjenika beremo u toku ljeta (VI – VIII mjesec). Odnos svjeze i suhe mase je 4,5:1.

Biljka je zasticena vrsta !

Related Posts

ČAJ PROTIV EŠERIHIJE

ČAJ PROTIV EŠERIHIJE (RECEPT I UPOTREBA)

U borbi protiv ešerihije , dobro se pokazao čaj od celera i trešnje. Danas vam donosimo recept za čaj protiv ešerihije, uz recept i pripremu. Kod lakših oblika infekcija primjenite…

Read more

ČAJ KOJI OBNAVLJA SLUZNICU U ŽELUCA I USPJEŠNO POMAZE KOD ŽELUČANI TEGOBA!

Ovaj čaj pomaže kod želučanih tegoba, ublažava kiselinu, pospješuje normalan rad želuca. Sprječava nadimanje i grčeve u želucu, mučninu, te nadraženost i upalu želučane sluznice i kod dispepsije. Djeluje smirujuće…

Read more

Mladi orah liječi plućne i kožne bolesti, čisti krv, poboljšava vid, jača mišiće

Mladi orah liječi plućne i kožne bolesti, čisti krv, poboljšava vid, jača mišiće i korijen kose, dezinficira rane, poboljšava funkciju mozga, sprječava rak dojke i prostate, i još mnogo toga….

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *