PASTIRSKA IGLICA KRVNICA CRVENI ZDRAVAC PAPRAT SLATKA

| September 30, 2020 | 23:43 | 385 | 0

Pastirska iglica izraste od 20 – 50 cm. Stabljika je njezna i obrasla zljezdastim dlacicama. U pocetku cvjetanja biljka je zelena ,a kasnije crvenkasta do smedje crvena. Listovi na stabljici su smjesteni naspramno. Cvjetovi su skupljeni u grupice na vrhu ogranaka , crvene su boje i cesto imaju svijetljije pruge. Iz njih se razvija plod koji se cijepa na 5 kljunaasti plodica. Nalazi se na sjenovitim mjestima , u zivicama , uz rubove suma , an svlaznim mjestima i stijenama, u listopadnim crnogoricnim sumama.

Pastirica sadrzi tanine , gorke materije , etericno ulje i organske kiseline. U narodnoj medicini koristise za lijecenje bolesti grla , usne supljine , zutice i vodene bolesti. Sabire se tokom ljeta 5 i 6 mjesec. Odnos svjeze i suhe mase Pastirske iglice je 4,5:1.

BILJKA PAPRAT SLATKA  SLADIC SLATKA BUJAD OSLAD

PAPRAT slatka ima smedji cilindricni , jaki , vvodoravni korijen, koji se nalazi ispod povrsine tla, cesto ispod sumske mahovine. Biljku nalazimo najcessce po sumama u kiselom i humuznom sumskom tlu. Voli vlazna i sjenovita mjesta. Korijen paprati sadrzi glicerizin, secer , gorke materije , smole i polipodin. Upotrebljava se kao sredstvo za izbacivanje vode iz organizma , za ciscenje rana i kod suzbijanja crijevnih nametnika. Koristi se za lijecenej zucnih oboljenja jer se u korijenu nalaze materije koje pospjesuju izlucivanje zuci.

Korijen vadimo iz tla u proljece , ljeto i jesen.

Povezani sadržaj:  Biljka Đavolji bršljan: Najpoznatija biljka po svojoj nevjerovatno efikasnoj sposobnosti 'prečišćavanja' vazduha

 

Kategorija: Ljekovite Biljke

Napisite svoj komentar na clanak: