ZEČJA STOPA – ZEČJA DJETELINA

Sinomi: Zečja stopa djetelina

Latinski: Geum urbanum L.

Njemacki: Echte Nelkenwurz

Opis biljke: Zečja stopa je visegodisnja zeljasta biljka. Korijen biljke je vretenast i jako razvijen. Stabiljka je uspravna , blago razgranata . Listovi su nazubljeni. Cvijetovi su sa pet latica, jarko zute boje.

Nalazista: Rasprostranjena je na vlaznim zemljistivima, livadama i pasnjacima, uz puteve i na ruderalnim stanistima. Odgovara joj teze zemljiste neutralne do alkalne reakcije. Kod nas je rasprostranjen i lako se moze doci do njega.

Sastav i upotreba: Korijen zečje stope sadrzi flovaride, etericna ulja i manji procenat glikozida . Koristi se za razmjenu materija u organizmu, obnavljanje sluzi, pa je pogodna za smirivanje katara i cira zeludca. U sluzbenoj medicini koristi se kao preventivno sredstvo protiv upale sluznica.

Vrijeme berbe: Krorijen zecije stope se sakuplja u toku proljeca (III – V mjesec) i jeseni (X-XI). Odnos svjeze i suhe mase korijena je 4:1.

 

ZEČJA STOPA
Dio biljke koji se koristi

Ukoliko Vam se svidio clanak , podijelite ga sa prijateljima. Hvala

Related Posts

ČAJ PROTIV EŠERIHIJE

ČAJ PROTIV EŠERIHIJE (RECEPT I UPOTREBA)

U borbi protiv ešerihije , dobro se pokazao čaj od celera i trešnje. Danas vam donosimo recept za čaj protiv ešerihije, uz recept i pripremu. Kod lakših oblika infekcija primjenite…

Read more

ČAJ KOJI OBNAVLJA SLUZNICU U ŽELUCA I USPJEŠNO POMAZE KOD ŽELUČANI TEGOBA!

Ovaj čaj pomaže kod želučanih tegoba, ublažava kiselinu, pospješuje normalan rad želuca. Sprječava nadimanje i grčeve u želucu, mučninu, te nadraženost i upalu želučane sluznice i kod dispepsije. Djeluje smirujuće…

Read more

Mladi orah liječi plućne i kožne bolesti, čisti krv, poboljšava vid, jača mišiće

Mladi orah liječi plućne i kožne bolesti, čisti krv, poboljšava vid, jača mišiće i korijen kose, dezinficira rane, poboljšava funkciju mozga, sprječava rak dojke i prostate, i još mnogo toga….

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *