9 RECEPATA ČUVENOG TRAVARA JOVE MIJATOVIĆA ZA ŠEĆERNU BOLEST

| October 14, 2020 | 00:37 | 15,135 | 0

Jovo je svojim znanjem o duši trava, koje je pretakao u recepte, otimao mnoge od sigurne smrti. Ovaj gorštak, koji je živio skoro cijeli vijek, uspio je da udahne život mnogima koje je konvencionalna medicina otpisala i poslala ih na vječni počinak
Svaka ozbiljnija priča o alternativnoj medicini u BiH ne može proći be Sadika Sadikovića iz Ljubuškog ili Jove Mijatovića sa Sokoca. Jovo je svojim znanjem o duši trava, koje je pretakao u recepte, otimao mnoge od sigurne smrti. Ovaj gorštak, koji je živio skoro cijeli vijek, uspio je da udahne život mnogima koje je konvencionalna medicina otpisala i poslala ih na vječni počinak. Njegove recpture su objavljene u nekoliko knjiga, do kojih je teško doći. Objavljujemo Jovine recepture za pomoć kod liječenja šećerne bolesti.

RECEPT 1 – NAPRAVITI MJEŠAVINU OD SLIJEDEĆIH VRSTA:

korijen i list borovnice 250 g, korijen pirike 10 g, korijen kupine 2 grama.
Ovu mješavinu staviti u sud i preliti sa litar i po vode. Zagrijati i pustiti da vri pet minuta. Sud poklopiti i ostaviti da se hladi 15 minuta, a zatim procjediti.
Ovaj čaj piti umjesto vode. Bolesnik ne smije da pije drugu vodu dva mjeseca. Uz svako jelo jesti pomalo bijelog luka.
RECEPT 2 – NAPRAVITI MJEŠAVINU OD SLIJEDEĆIH VRSTA:

korijen poljske kiselice zatupastog lista 4 g, list žalfije 4 gr., trava kičica 4 gr., trava pelin 4 gr, korijen bibernele 4 gr. i čist i korijen borovnice 20 grama.
Ovu mješavinu staviti u sud i preliti s pola litre vode. Ostaviti da se kiseli u pokrivenom sudu 12 sati. Poslije toga zagrijati i pustiti da vri 10 minuta, pa procijediti. Piti tri puta dnevno po dvije kašike ovako pripremljenog čaja.
RECEPT 3 – Napraviti mješavinu od slijedećih vrsta trava, koje u ovom slučaju moraju biti cijele, tj da nisu isjeckane: metvica 50 gr., ženski kantarion 10 gr, korijen bijelog šljeza 10 gr., mladice od trešanja 10 gr. i svila od kukuruza 10 grama
Mješavinu staviti u sud sa dva litra vode. Kuhati tako da uvri na jedan litar. Kad se ohladi, čaj procijediti i sipati u flašu i hermetički zatvoriti.
Piti ujutru na prazan stomak po jednu kafenu šoljicu, a preko dana svaka dva sata po jednu kašiku. Ovaj čaj pripremati i piti 50 dana. Ukoliko se šećer u krvi bolesnika ne smanji, čaj treba piti i dalje.
NAPOMENA: Od trava koje su preostale poslije kuhanja prethodnog čaja saviti vjenac u obliku malog kolača, tako da je u sredini šupalj. Vjenac staviti na stomak tako da se kroz ovu šupljinu vidi pupak. Preko vjenca staviti zavoj ili neku krpu. Ovo raditi 50 dana. Kad god se priprema čaj, stavlja se i ovaj vijenac.
RECEPT 4 – Pomiješati jednake količine sirćeta i vode. U tu tečnost potopiti lanenu krpu i njom istrljati gornji dio tijela i koljena. Poslije toga bolesnik se ne smije brisati, već treba na mokro tijelo da obuče veš i legne u postelju. Ovo činiti tri puta u sedam dana, a ponavljati više puta.
RECEPT 5 – Uzeti devet grama špiritusa i razrijediti ga destilovanom vodom toliko da mu jačina bude 40 stepeni. U toj tečnosti rastvoriti jedan gram pčelinje mliječi. Piti 10 kapi ujutru i 10 kapi poslije večere, odnosno prije spavanja.
RECEPT 6 – U sud sipati 250 grama vina i 250 grama vode, pa zatim dodati 20 grama dobro isitnjenog korijena poljske steže. Ostaviti da se kiseli 12 sati. Zatim zagrijati, pustiti da vri 15 minuta i tečnost procijediti. Piti svakih pola sata ili svaki sat po jednu kašiku ovog čaja.
RECEPT 7 – Kuhati celer i taj čaj piti umjesto vode
RECEPT 8 – Ispržiti 30 grama sjemena šipurka, ali paziti da ne bude preprženo. Zatim istucati, staviti u sud i preliti litrom vode. Sve ovo kuhati tako da uvri na pola litra, a zatim čaj procijediti. Dodati dvije kašike meda i sok od jednog limuna. Ovaj čaj piti pomalo od jutra do večeri.
RECEPT 9 – Osušenu svilu kukuruza usitniti tako da se od nje dobije prašak. Prokuhati litar vode i u tu vodu staviti jednu kašiku praška od kukuruzne svile. Dobijeni čaj piti umjesto vode duže vrijeme. Uz njega se mogu koristiti i svi drugi čajevi.
ISHRANA:
Osoba oboljela od šećerne bolesti treba da jede kuhanu pšenicu, prekrup u od zobi, ječam, češće ribu, jaja sa slaninom, zelen, celer, dobro mršavo goveđe meso, graham hljeb, orahe ili lješnike. Od voća treba jesti po nekoliko boba malina, višanja i zove. Bobe se mogu uzimati sa šoljom čaja od jabuka ili nekim vinom. Grožđe se ne smije jesti.

Povezani sadržaj:  Najzdravija turšija koju morate imati na svojoj polici: Beli luk u jabukovom sirćetu (VIDEO)

Kategorija: Recepti

Napisite svoj komentar na clanak: