ČUDOTVORNA GLJIVA : VRGANJ KAO LIJEK, SVE O VRGANJU..

| October 17, 2020 | 20:29 | 3,275 | 0

Vrganj kao lijek

U pripremi vrganja i nema neke mudrosti. Ta je namirnica toliko kvalitetna da joj ne treba niti previše obrade, niti dodataka. Pravi obožavatelji vrganja, jednostavno nakon berbe, tanko narežu sirovu gljivu i začine acetom i maslinovim uljem. Kažu da je to dovoljno i pravi gurmanski doživljaj.
Vrganji kao zdrava namirnica
Jestive gljive su vrlo ukusne, a niske su kalorijske vrijednosti. Zdrav su svakodnevni sastojak u prehrani jer su bogate kalijem, a ne sadrže masnoće niti štetni kolesterol.
Najukusnije i najpoznatije šumske gljive na visokoj su cijeni zbog iznimno ukusnog mesa. Na prvom je mjestu vrganj.
Vrganj je gljiva iznimno bogata dijetalnim vlaknima i vitaminima. Sadrže vitamine B1, B2, C i D te mineralne tvari poput kalija, željeza, cinka i kalcija. Ne sadrže masnoće ni kolesterol, pa ih se preporučuje uvrstiti u prehranu ljudi koji imaju problema s kardiovaskularnim bolestima ili povećanim masnoćama u krvi.

Osobito ih preporučuju onima s povišenim krvnim tlakom te aterosklerozom.
Kod gljiva je inače vrlo važno da ih pripremite što svježije. Tako najmanje izgube i doživljaj je originalniji. Maksimalno možete čekati jedan dan, pa idući dan nakon berbe ih spremiti. Mnogi će odmah nakon berbe, baciti ploške vrganja na tavu i i dodati umućena jaja. Kažu da je jednostavnost u pripremi vragnja ključ za njihovo uživanje. Vrganjima treba nekoliko minuta termičke obrade i možete ih uživati. Sasvim budu mekani, o aromi da ne pričam…

Povezani sadržaj:  PODMLADITE ZGLOBOVE KAO SA 20 GODINA! KAKO ZA 2 NEDELJE OJAČATI ZGLOBOVE!

Juha od od vrganja:

– 2 glavice luka
– vrganja koliko imate
– žlica brašna
– peršin
– sol, papar, ulje
Malo izdinstate luk i dodate narezane vragnje. Dodate žlicu brašna da biste zgusnuli juhu. Dolijete potrebnu količinu vode (koliko ima tanjura). Juhu kuhate oko 10-ak minuta. Čim vrganji omekšaju juha je gotova. Juhu začinite sa soli i nasjeckanim peršinom. Sigurno ćete primijetiti kako ova juha puno ukusnije nego kad koristite kupovne gljive.
Ostatak vrganja koji mi je ostao, posušila sam. Narežete ih na koji milimetar debljine i stavite na masni papir u pećnicu. Sušite na oko 50 °C sa malo odškrinutim vratima od pećnice. Trebat će vam oko 2 sata da to polako posušite. Kada vidite da su vrganji poput čipsa, gotovi ste. Sušenu hranu nikad ne spremate u hermetički zatvorene posude. Najbolje je koristiti papirnate škarnicle ili pamučne vrećice.
Mnogi tvrde da su im juhe od suhih vrganja bolje nego od svježih. Aroma sušenih vrganja bude izraženija i jača , pise biomedicina.eu

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: