EKSTRAKT PLODA CRNE ZOVE IMA IZUZETNU MOĆ: LEČI BOLESTI BUBREGA, SRCA I JETRE, OLAKŠAVA ISKAŠLJAVANJE, LIJEČI UPALJENO GRLO A EVO KAKO SE SPREMA(RECEPT)

| October 8, 2020 | 13:55 | 477 | 1

Kako su studije tokom posljednjih nekoliko godina pokazale, ekstrakt ploda crne zove ima nevjerovatna svojstva kada je u pitanju zaštita od virusa. Naime, on djeluje tako što spriječava ulazak virusa u ćeliju, pritom aktivirajući imunitet da adekvatno odgovori.

Svojim antivirusnim dejstvom, ekstrakt ploda crne zove blokira replikaciju virusa, čak i nakon ulaska virusa u ćeliju i to u različitim stadijumima virusne infekcije.

Crna zova (Sambucus nigra) je malo bobičasto voće prepuno antioksidanasa koje većinski raste u Evropi i Severnoj Americi, a tradicionalno se koristi za pravljenje sokova, džemova i vina.

Kako crna zova djeluje – mehanizam dejstva:

Prema jednoj od najnovijih studija, objavljenoj u američkom stručnom magazinu pod nazivom Journal of Functional Foods, komponente ploda crne zove demonstriraju različita terapeutska svojstva u borbi protiv virusne infekcije gripa.

Ta terapeutska svojstva su direktna i indirektna:

Direktna – blokiranje proteina kojima se virusi ‘’kače’’ za ćeliju, ali i onih proteina koji omogućavaju ulazak virusa u ćeliju.

Indirektna – stimulacija produkcije citokina, ćelijskih glasnika, koji imaju ulogu u koordinaciji različitih vrsta ćelija imuniteta za što bolji odgovor na ulazak patogena u organizam.

Svojim direktnim svojstvom koje ispoljava u ranoj fazi virusne infekcije, crna zova blokira ključne virusne proteine odgovorne za vezivanje za ćelije, ali i za ulazak u ćelije domaćina.

Povezani sadržaj:  DOKTORICA OTKRILA KO NE SMIJE DA JEDE MLADI LUK: Ljudi sa ovom dijagozom moraju hitno da ga izbace iz ishrane

Blokiranjem virusnog ciklusa u prvim fazama, rastu šanse da se virus stopira.

Ekstrakt ploda crne zove djeluje indirektno tako što aktivira zdrav imuni sistem da proizvodi više infamatornih citokina i na taj način omogućava efikasniji odgovor na virusnu infekciju.

Studije potvrdile dejstvo crne zove:

Brojne studije i analize su potvrdile ljekovitost crne zove i otkrile da njen plod sadrži preko 40 aktivnih sastojka, flavonoida, polifenola, minerala i vitamina, koji se udruženo i usjpešno bore protiv virusnih infekcija.

Prije nešto više od 20 godina sprovedeno je istraživanje za vrijeme velike epidemije gripa u Panami, a u cilju ispitivanja djelotvornosti ekstrakta zove u liečenju gripa. Svi ispitanici su imali grip, a podijeljeni su u dvije grupe: prva grupa je dobijala ekstrakt zove, a druga placebo (“zaslađenu vodicu”).

U grupi koja je dobijala ekstrakt zove, grip je trajao značajno kraće, a 90% ispitanika je imalo značajno poboljšanje stanja već posle 2 do 3 dana od uzimanja ekstrakta. To se nije desilo kod onih koji su dobijali placebo. Zaključak je bio jasan – ekstrakt zove pomaže izlečenju od gripa.

Sirup sa ekstarktom crne zove:

U našim apotekama se može kupiti sirup Bimunal koji sadrži ekstrakt ploda crne zove.

Zahvaljujući sastavu, on ima snažan antivirusni efekat, koji pomaže da se organizam izbori sa virusima koji “napadaju” gornje respiratorne organe, uključujući i prehladu i grip, ali i viruse koji izazivaju herpes.

Povezani sadržaj:  ČESTO VAM SE ZIJEVA, STALNO STE GLADNI, UMORNI, IMATE NEUGODNE BOLOVE U STOMAKU?: Stvari Su Postale Ozbiljne, Evo Šta Trebate Odmah Uraditi

Recept za lijek od crne zove koji se dobija prirodnim putem:

15 g svježih cvjetova bazge ili crne zove staviti u pola litre jabukovog sirćeta odnosno octa. Ostaviti na toplom mjestu 2 nedjelje.

Procijediti – dnevno se uzima po 2 kašike s vodom. Primjenjuje se pri liječenju bolesti bubrega, srca, jetare, olakšava iskašljavanje, liječi upaljeno grlo, išijas i reumu, čisti krv od otrova i želudac od suvišnih kiselina te ubija i najjače viruse.

Izvor: coolinarika/bebo.club

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: