Evo koji vitamini nedostaju organizmu ako vam se STALNO SPAVA..

 

Brzo umaranje i neprestana pospanost, bez objektivnih razloga mogu značiti da vašem telu nedostaju vitamini i minerali. Da biste se rešili takvih manifestacija, moraćete da unesete u svoj organizam potrebne sastojke.

Česti razlozi hronične pospanosti:

Intenzivni sportski treninzi
Neredovan san i nedostatak istog
Stres, preterana briga i nespokoj
Nedovoljan godišnji odmor
Bolest
Uzimanje nekih lekova
Meteopatija
Nesklad hormona
Štetne navike
Nedostatak kiseonika
Vitamini grupe B- nedostatak ovih vitamina prouzrokuje postojan umor, čak i kod osoba koje imaju dovoljno sna i odmora. Nalazi se u heljdinoj i ovsenoj kaši, proizvodima od hleba, mlečnim proizvodima, sušenom voću i plodovima mora.
Vitamin C- poboljšava imunitet, povećava snagu i izdržljivost, povećava radnu sposobnost. Njime posebno obiluju bobice ribizle, agrumi, borovnice i paprike babure.
Vitamin D- daje energiju, bori se sa umorom, pomaže vam da se usredsredite. Stvara se u telu kao posledica izlaganja kože sunčevoj svetlosti i može se naći u ribljem ulju.
Pantotenska kiselina- reguliše aktivnost velikog mozga, poboljšava mehanizme mišljenja i pamćenja, smanjuje mogučnost bolesti debelog creva. Izvori ovog lekovitog jedinjenja su ikra morske ribe, kvas, jaja i mlečni proizvodi.
Jod- neophodan je za rad imunog sistema, štitne žlezde, pomaže rad velikog mozga. Nalazi se u plodovima mora, cvekli, spanaću, paradajzu i krompiru.
Rurin- štiti ćelijske zidove od oštećenja, podstiče bolji rad mozga. Izvori su heljda, zeleni čaj i većina svežeg bilja.
Gvožđe- nedostatak gvožđa izaziva povišenu tromost, sniženu aktivnost, loše raspoloženje, a takođe kvari izgled kože, kose i noktiju. Da bi telo pravilno absorbovalo gvožđe, neophodan je vitamin C. U većoj meri se može naći u orasima, jabukama, cvekli i džigerici.
Kalijum- daje snagu i izdržljivost, pomaže vam da se rešite pospanosti i stalnog umora. Naročito puno ga ima u proklijalim žitaricama i mahunarkama.
Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu portala “Oaza Znanja” , svako kopiranje bez prethodno dobijene dozvole je zabranjeno!

 

Related Posts

Naučno dokazano: Ovaj tretman može ublažiti bol koji uzrokuje išijas, rezultati su neverovatni

Razlike između grupa postale su očigledne u drugoj nedelji… Novo istraživanje koje je upoređivalo akupunkturu s placebo terapijom sugeriše da akupunktura može pomoći u ublažavanju bolova kod išijasa. Akupunktura ublažava…

Read more

Imate visok pritisak: Nemojte za doručak da jedete ove namirnice, ni za živu glavu

So nije jedini prehrambeni faktor koji doprinosi visokom krvnom pritisku. Stručnjaci iz Health Matcha izdvojili su četiri popularne opcije za doručak koje bi pojedinci s visokim krvnim pritiskom morali da…

Read more

Problemi sa zubom doveli do fatalnih posledica u Sarajevu: Doktor Marković upozorio na potencijalno opasne simptome

Ako se pravilo ne prostupa, možda doći do ozbiljnih komplikacija. Vest o smrti šesnaestogodišnje devojke iz Sarajeva nakon lečenja zuba u privatnoj ordinaciji šokirala je ceo region. Postavlja se pitanje…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *