Evo na koju bolest ukazuje često znojenje

| October 9, 2020 | 20:15 | 413 | 0


Pojačano znojenje tokom vrućina ili fizičkog rada je normalan proces, ali ako se ovo stranje javlja i bez obavljanja aktivnosti, onda hitno treba da uradite analize kod ljekara“.

Istraživanja dokazuju da se pojačano znojenje često javlja kod osoba koja boluju od dijabetesa tipa 2 i uzimaju insulin. Međutim, stručnjaci ističu da se znojenje pojačava i kada nivo šećera u krvi značajno opadne (hipoglikemija). Takođe, ako se pored znojenje javlja osjećaj gladi, suha usta i srce ubrzano i jako kuca, onda je moguće da patite od niskog šećera u krvi. Hipoglikemija se ispoljava i tokom spavanja, na primjer, ako se budite tokom noći zbog glavobolja, umorni ste i kada se probudite uvijek ste znojavi.

Pojačano znojenje može da ukazuje i na još neka opasna stanja, kao što su probemi sa nervnim sistemom, srčani udar, određeni tipovi karcinoma, opasne infekcije i anksioznost. Ako se često budite mokri od znoja ili se pojačano znojite, čak i kada nije toplo vrijeme, onda obavezno idite kod doktora kako biste znali da li postoji rizik od neke bolesti.

Izvor:lepaisrecna.rs

Povezani sadržaj:  Osjećate se umorno i slabo? 6 simptoma RAKA JETRE U RANOJ FAZI

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: