EVO ZAŠTO IMATE HEMEROIDE, JER CIJELI ŽIVOT RADITE JEDNU STVAR POGREŠNO: Kad odete u WC OVO URADITE i problem će nestati! (VIDEO)

| October 8, 2020 | 21:05 | 1,483 | 0

Neugodna pojava hemoroida nije ništa drugo nego upaljene i otečene krvne žile, odnosno vene, a mogu biti i vanjski i unutarnji.

Hemoroidi nisu rijetka stvar, jer čak polovica populacije koja je starija od 50 godina ih ima. A ukoliko ste ih ikada imali, vrlo dobro znate koliko mogu biti neugodni. To su otečene i upaljene vene koje su prisutne u a i oko anusa te donjeg dijela rektuma.

Nastanak i simptomi hemeroida

Ova pojava može se dogoditi i kod muškaraca i kod žena, a incidencija nastanka je dva na hiljadu ljudi. Kod žena su posebno česti i to kod trudnica. Mogu biti unutarnji koji su smješteni unutar rektuma ili vanjski koji su smješteni ispod kože oko anusa, dakle, ove vene se šire pod pritiskom, slično kao i kod proširenih vena na nogama.

Uzroci nastanka hemeroida su različiti od osobe do osobe, ali ipak postoje oni koji su uglavnom zajednički to su:
– neuredan način života
– manje kretanja
– nepravilna prehrana
– genetska predispozicija
– trudnoća
– zatvor
– hormonalne promjene

 

Najčešći razlozi nastanka hemerodia su dugotrajno sjedenje i baš veliki napor za vrijeme vršenja velike nužde. Kod trudnica su česta pojava radi pritiska na vene u toku trudnoće. Pored pritiska, na povećanje vena mogu uticati i hormonalne promjene pa i sam porod koji će povećati hemoroidalne krvne žile. Većina žena koje imaju problema s hemeroidima za vrijeme trudnoće to je privremeni problem koji se uspješno riješi poslije poroda, mada ima i nekolicina žena koje i poslije poroda imaju problem sa hemeroidima.

Povezani sadržaj:  SMUTI OD BOROVNICA PO UKUSU JELENE ĐOKOVIĆ: Pun je vitamina C, a čisti jetru kao “metla” za otrove

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: