IMATE LI CRVENE TAČKICE NA NOGAMA? ŽENE, OBRATITE PAŽNJU, kada čujete 4. razlog, sve će vam biti jasno

| October 31, 2020 | 16:49 | 825 | 0

Mnogi se ljudi bore s mitiserima i proširenim porama, ne samo u svojoj T-zoni, već i na nogama.

Ovo uobičajeno stanje nazivamo nogama jagode zbog crvenkaste kože i malih tamnih mrlja koje nalikuju semenkama jagode.

Ta mesta su folikuli dlake ili proširene pore koje sadrže mešavinu ulja, bakterija i mrtve kože. Kad se to nakon brijanja izloži, vazduh dolazi u kontakt s uljem, a ono oksidira i postaje tamno.

Noge jagoda obično ne svrbe i nisu bolne, ali zasigurno mogu izazvati neugodu kod osobe.

Brijanje

Iako se “noge jagode” smatraju genetskim stanjem i najčešće se javljaju kod onih s gustom telesnom dlakom, brijanje je jedan od glavnih razloga ovog dosadnog stanja. Ako se brijete starim brijačem ili bez kreme za brijanje, opekline britvom mogu rezultirati nadraženom kožom. Kao odgovor na iritaciju, koža oko folikula dlake potamni i na nogama se pojave crne tačkice.

Folikulitis

Folikulitis je često stanje kože u kojem se folikuli dlake upale. Ima mnogo oblika i može rezultirati pojavom kože jagode. Blagi oblik folikulitisa nastaje zbog kvrga na britvi. To dovodi do urastanja dlačica i možda je ono što uzrokuje pojavu noga jagoda.

Suva koža

Iako preterano suva koža ne uzrokuje potamljivanje pora, čini vas ranjivijima na stvaranje opeklina i iritacija na britvi. Suhoća kože takođe čini tamnije mrlje slične semenkama vidljivijima. Izgled noga jagoda lakše se razvija kada vašoj koži nedostaje vlage.

Povezani sadržaj:  Srpski političar OCRNIO penzionere: “SJedite i kukate za penzije, LENČUGE JEDNE!” Prodajite kukuruz na ulici, POJAČAJTE NAM BUDŽET jer nemamo para!

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris je uobičajeno stanje kože koje stvara izgled suvih mrlja i sitnih kvrga, obično na nadlakticama, bedrima, obrazima ili zadnjici. Uzrok je nakupljanje keratina i tvori čep koji blokira otvaranje folikula dlake, što može rezultirati kožom nalik jagodi. Keratosis pilaris pojavljuje se kada je koža previše suha, a češća je kod onih koji žive u klimi s niskom vlagom ili koji često plivaju u bazenima koji sadrže puno hemikalija.

Brijanje na pravi način

Prije brianja namočite kožu i kosu da omekšaju i nanesite kremu ili gel za brijanje. Ne zaboravite isprati nakon svakog prevlačenja britvom i pobrinite se da redovito mijenjate oštricu kako biste smanjili iritaciju. Brijte se u smeru u kojem raste kosa kako biste sprečili neravnine i opekline koje mogu dovesti do izgleda “jagodnih nogu”.

Redovno piling

Piling pomaže u uklanjanju mrtve kože i olakšava rast nove kose. Pomaže u sprečavanju urastanja dlačica i može smanjiti izgled noga jagoda. Redovni piling takođe pomaže u sprečavanju ponavljanja nogu jagoda.

Profesionalni tretman

Ako kućni lijekovi nisu učinkoviti, možete isprobati mogućnosti lečenja nogu jagoda koje uključuju elektrolizu i lasersku terapiju. Elektroliza koristi električnu energiju za ciljanje nadraženih folikula dlake i zaustavljanje rasta kose. Sprečava urasle dlake i može smanjiti vjerovatnoću nogu jagoda. Laserska terapija sigurna je metoda uklanjanja dlaka koja istovremeno cilja više folikula dlake.

Povezani sadržaj:  "Odgajan sam kao pravoslavac, ali..." Đoković iznenadio izjavom: Ne bih voleo da pričam o tome

Jeste li ikada iskusili noge od jagoda? Znate li još načine za smanjenje ovog problema?

 

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: