IMATE ZANOKTICE? Evo kako one NASTAJU i kako ćete ih UKLONITI

| October 19, 2020 | 22:29 | 325 | 0

Zanoktice na rukama su jako čest problem. Najčešće nastaju zbog grickanja noktiju ili kožice oko njih.

To je upalni proces koji se nalazi na korijenu nokta. Često se desi da koža oko noktiju natekne, zacrveni se ili prokrvari. Ako se upala ne liječi na vrijeme, može se proširiti što uzrokuje još intenzivniju bol.

Osim što zanoktice jako ružno izgledaju, mogu se i inficirati te izazvati velike probleme.

Kako izlječiti zanoktice

1. Prvo što treba je da uklonite mrtvu kožu koja se nalazi na korijenu nokta. Potrudite se da ne koristite tuđi pribor za nokte, već da on bude samo vaš.

Jer dijeljenje pribora za nokte zna često da dovede i do razmjene bakterije koje se nalaze u koži oko nokta i onda sami sebi možete da napravite problem.

2. Ako se pojavila upala zanoktice savetujemo vam pažljivo uklonite višak kože koja je suha, a ostatak da tretirate na ovaj način-prvo očistite vašu kožu sapunom, a onda nokte i kožu dobro namažite kremom koja je masna.

3. Kada ste uklonili mrtvu kožicu koja se nalazi oko nokta od koje nastaju zanoktice na rukama, potrudite se da se ta koža više ne skuplja.

4. Ako vas upaljena i crvena koža oko noktiju svrbi, došlo je do pojave bakterija ili gljivica. Ako svrab ne prestane nakon pranja ruku ili čišćenja alkoholom, pokušajte je dezinficirati hidrogenom.

Povezani sadržaj:  RODITELJI MORAJU DA PRIPAZE NA OVO DOK JE DIJETE MALO, POSLIJE JE KASNO: Dr Ranko Rajović pogađa pravo u SRŽ PROBLEMA

5. Nemojte da grickate nokte i zanoktice, kada se nađete pod stresom. Vaš problem sa zanokticama na prstima samo će se obnavljati. Isto tako veoma je bitno šta unosite u svoj organizam.

Neka hrana koju jedete bude bogata omega-tri masnim kiselinama, proteinima, kalcijem i cinkom. To će da vam obezbjediti brži rast noktiju.

6. Nemojte često prati ruke. Ako koristite neke jake kemikalije, redovno koristite hidratantnu kremu za ruke i nokte.

Važno je da koža bude vlažna, jer suha koža je podložna pucanju. Poželjno je da aceton koji koristite bude uljani.

 

net.hr

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: