IZLIJEČIO SE OD RAKA I O TADA UZGAJA OVE BOBICE! KAD VIDITE KAKO JE LJEKOVITO ODMAH ĆETE POTRAŽITI SJEME DA ZASIJETE

| October 1, 2020 | 13:33 | 369 | 0

Ljubiša Jovanović iz okoline Niša sa porodicom okrenuo se ozbiljnijoj proizvodnji crvenih bobica poslije, kako kaže izlječenja raka debelog crijeva.

Zahvalan, pošto su njemu između ostalog i godži bobice pomogle u izlječenju odlučio je sa suprugom i sinovima da krene u ozbiljniju proizvodnju. Sinovi Nemanja i Nikola inžinjeri voćarstva su svoje znanje i praktično primijenili da podignu plantažu i rasadnik ljekovitih bobica na jugu Srbije. Podigli su plantažu, krenuli da istražuju, proučavaju, prodaju plodove i sadnice, piše Agroklub.

Godži raste kao žbunasto drvo, dostiže visinu dva do tri metra. Obavezna mjera njege svakog proljeća je rezidba kojom se oblikuje krošnja u vidu kišobrana. Plodovi su sočni, narandžasto-crvene boje, duguljastog oblika, dugi do tri centimetara. Specifičnog slatkastko-kiselkastog ukusa.

U svom rasadniku i oglednoj plantaži imaju 11 varijateta godžija, a jedini u Evropi imaju crni godži (black goji berry), koji se ubraja u najlekovitije i najprofitabilnije biljke danas.

“Rijetka, najskuplja i jako lekovita biljna vrsta. Za sada malo poznata i još uvijek nedovoljno proučena. Specifična je berba crnih bobica obavlja se pincetom sa peteljkom da ne bi došlo do isticanja soka i oksidacije”, kaže Ljubiša.

Crne bobice obiluju bogatstvom antocijana i oligomerni proantocijanidini (OPC) 3690 mg u 100 grama. Jedan od vrlo moćnih antioksidanata pronađenih u prirodi, koji ima sposobnost da brzo i efikasno izbacuje slobodne radikale iz organizma. Bogat izvor gvožđa i drugih vitamina i minerala. Dnevna doza tri do šest grama.

Povezani sadržaj:  1 BILJKA KOJU SVI KORISTITE SMIRUJE ŽELUDAC I PODSTIČE PROBAVU: Odmah će VAM BITI LAKŠE, malo ko zna ZA TO

Godži se može gajiti na zemljištima koja su plodnija, ocedna i sunčanim terenima. Uspijeva na nadmorskim visinama od 100 do 1.000 metara.

“Gaji se plantažno i u baštama za svoje potrebe. Može da se sadi tokom cijele godine od marta do kasne jeseni. Razmak u redu je metar, a između redova 2,5 m. Za podizanje plantaže potrebni su stubovi i žice (špalir), zalivni sistem kap po kap kao i protivgradna mreža”,  kaže Ljubiša.

Biljka cvjeta od juna do novembra, sazrijevanje plodova je sukcesivno. Berba se obavlja ručno u malim posudama kako bi se izbjegla oštećenja. Mogu se čuvati zamrznute duže vrijeme. Suše se na suncu u tankom sloju.

Biljka prve plodove daje u godini sadnje, u drugoj godini po stablu ima oko kilogram ploda, treća godina tri kilograma ploda. Svake sljedeće godine utrostručuje se rodnost.

Sa hektarom od 4.000 sadnica i otkupnom cijenom od pet eura po kilogramu, očekivana zarada u trećoj godini je oko 60.000 eura po hektaru. Godži bobice svojim ukusom i neodoljivo lijepim izgledom konzumiraju se u svježem i suhom stanju. Preporučena dnevna doza crvenih godži bobica je 20 do 50 grama, a crnih tri do šest grama.

Godži bobice nazivaju svetom biljkom zahvaljujući ljekovitom dejstvu. Porijeklom je sa Tibeta. Bobice obiluju vitaminom A. Bobice godžija smatraju se hranom sa najviše hranljivih materija, obiluju bogatstvom esencijalnih amino kiselina, vitaminom C, oligoelementima, gvožđem, bakrom, kalijumom, cinkom. Jedan od najbogatijih izvora vitamina A i karotenoida.

Povezani sadržaj:  RECEPTURA KOJA ODBIJA BOLESTI I ČUVA IMUNITET: Ova mješavina koju pravim baš svake godine tjera bolesti iz kuće

Kategorija: Najnovije, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: