Kako učvrstiti kožu na području vrata? Pogledajte …

| October 16, 2020 | 21:56 | 153 | 0

Koža na području vrata se ne može odupreti gravitaciji, kao niti bilo koji drugi deo vašeg tela. No, to možete sprečiti tako da izbegnete učestalo naglo mršavljenje i debljanje (to rasteže kožu), unosite adekvatnu količinu vode (to kožu održava čvrstom i mladolikom) i povećate unos namirnica koje povećavaju nivo kolagena i elastina.
Kolagen i elastin su ono što vašoj koži daje elastičnost i snagu. Bez ovog vezivnog tkiva koža s vremenom počinje da gubi elastičnost i počinje da visi. Donosimo vam namirnice čiji unos treba povećati kako biste učvrstili kožu na području vrata.

Maslinovo ulje
Ultraljubičasto zračenje je glavni neprijatelj kože. Ono značajno smanjuje nivo kolagena i uzrokuje oštećenja kože, smanjenje elastičnosti, bore, pigmentacijske fleke i opuštenost kože. Ultraljubičasto zračenje povećava nivo slobodnih radikala u telu koji uništavaju vlakna kolagena, i to na ćelijskom nivou.

Naučnici iz Francuske su proveli istraživanje u kome su ustanovili da mononezasićene masne kiseline iz maslinovog ulja mogu zaštititi kožu od niza štetnih spoljašnjih faktora. U tom istraživanju su otkrili da povećanje unosa maslinovog ulja povećava sposobnost kože da se odbrani od ultraljubičastog zračenja i na taj način pomaže u prevenciji kožnih oštećenja.
Crvena paprika babura
Sveža crvena paprika babura može učiniti čuda za zdravlja vašeg organizma i lepotu. Zajedno sa papajom, brokolijem i prokulicama, crvena paprika babura sadrži visok udeo vitamina C, koji podstiče formaciju kolagena.
Vitamin C učestvuje u procesu regeneracije kože, ubrzava zaceljivanje rana i štiti od štetnog uticaja ultraljubičastog zračenja. Nedavno istraživanje američkih naučnika je pokazalo da povećanjem unosa vitamina C možete usporiti proces starenja kože za čak 11%.

Povezani sadržaj:  KOJE VOĆE SADRŽI NAJVIŠE ŠEĆERA? Dr Veroslava Stanković savjetuje s kojim voćkama nikako ne smijete pretjerivati tokom ljeta

Ulje lanenih semenki
Ulje lanenih semenki je odličan izvor linolne kiseline. To je vrsta polinezasićene esencijalne masne kiseline koja se u telu pretvara u druge oblike masnih kiselina, kao što su eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA).
Jedno istraživanje američkih naučnika je pokazalo da je dovoljno svaki dan uzimati 1 gram linolne kiseline kako bi se suvoća kože smanjila za 25% i proces stanjivanja kože usporio za čak 22%. Neki od najboljih izvora linolne kiseline su laneno ulje, ulje grožđa i ulje od konoplje.
Šargarepa
Svakako povećajte unos karotenoida, moćnih spojeva koji voću i povrću daje žutu, crvenu i narandžastu boju. Karotenoidi štite ćelije od oštećenja, a kožu od prevremenog starenja. Jedan od najboljih izvora karotenoida je šargarepa, a drugi odlični izvori su bundeva, paradajz, batat i lubenica.
Istraživanja su pokazala da karotenoidi mogu pomoći u zaštiti kože od štetnog delovanja ultraljubičastog zračenja, a njihova antioksidacijska svojstva štite kožu od slobodnih radikala, vodećeg uzročnika prevremenog starenja kože.

Losos
Omega 3 masne kiseline imaju odlično delovanje na zdravlje celokupnog organizma i mogu pomoći u prevenciji depresije, srčanih bolesti i raznih vrsta raka. Još jedno odlično svojstvo omega 3 masnih kiselina jest smanjenje hronične upale u telu koja ima štetno delovanje na zdravlje i izgled kože.
Naime, brojna istraživanja su pokazala da upalni procesi u telu vrlo brzo počnu biti vidljivi na koži. Upala je uzročnik bubuljica i akni, i kožnih poremećaja kao što je psorijaza. Omega 3 masne kiseline mogu usporiti proces starenja kože i smanjiti vidljivost bora.
Semenke suncokreta
Odličan su izvor vitamina E i imaju moćno antioksidacijsko svojstvo koje štiti kožu od štetnog delovanja slobodnih radikala. Slobodni radikali povećavaju rizik od prevremenog starenja kože i nastanka hronične upale u telu.
Istraživanja su pokazala da vitamin E može smanjiti suvoću kože, smanjiti vidljivost bora i pomoći u prevenciji gubitka kolagena i elastina. Semenke suncokreta su odličan izvor nezasićenih masnih kiselina koje hrane kožu iznutra.

Povezani sadržaj:  Supa od bijelog luka koja je 100 puta efikasnija od antibiotika

Aloe vera
Istraživanja su pokazala da svakodnevan unos soka od aloe vere može pomoći u povećanju proizvodnje kolagena. Nedavno istraživanje je pokazalo da aloe vera može pomoći kod smanjenja vidljivosti bora i učvršćivanja kože.
Osobe koje svakodnevno konzumiraju sok od aloe vere imaju niži procenat ukupnog masnog tkiva. Površinsko nanošenje aloe vere je takođe odlično za zdravlje i lepotu kože, naročito kod ublažavanja iritacija, opekotina i manjih površinskih rana.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: