LJUSKE OD JAJA SU PRAVO BLAGO, A SVI IH BACATE: NEĆETE VEROVATI ŠTA SVE LEČE I KAKO IH MOŽETE KORISTITI! (VIDEO)

| October 5, 2020 | 12:07 | 118 | 0

Nakon sto ovo procitate], više nikada nećete bacati ljuske od jaja. Jaja su jedno od omiljenih namirnica za doručak u mnogim domovima, bilo da ih kuvate ili pržite kao jaje na oko, omlet ili kajganu. Ali, ljuske od jaja uvek završe u kanti za smeće. Međutim, niste ni svesni kakvu grešku pravite.

Naime, ljuske od jaja sadrže čak 90 odsto kalcijuma- minerala koji čuva naše kosti i daje doprinos celokupnog zdravlju. Ne postoji ni jedna namirnica koja sadrži toliko kalcijuma koji nam je neophodan. Naravno, nećemo ih baš grickati, ali postoje razne drugi načini na koje ih možemo upotrebiti.

Zdravstvene prednosti:

Postoje brojna istraživanja američkog „National Institute of Health“ o prahu od mlevenih ljuski jaja, a rezultati su odlični. Naime, prašak od ljuske jaja imaju brojna pozitivna dejstva na organizam. Studije su utvrdile da je ljuska od jajeta odlična za kosti, za pravilan rad štitne žlezde, u lečenju gastritisa, kao i da jača organizam.

Ljuske jajeta sadrže savršen skup idealnih supstanci za lečenje karijesa, te pored kalcijuma ima i 27 drugih minerala. Sastav ljuske jaja je isti kao kod naših zuba.

Ljuske jaja mogu pomoći u lečenju ortopedskih bolesti. Vitamini i minerali koji se nalaze u ljuski, mogu pomoći u smanjenju gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi. Sadrže dosta kalcijuma, te jačaju kosti. Osim toga, smanjuju holesterol i krvni pritisak. Pola kašičice mlevene ljuske od jaja sadrži 1.000 do 1.500 ml kalcijuma, a to je 90 posto naše potrebe dnevnog unosa.

Povezani sadržaj:  “UMJESTO DA 30 GODINA GRADITE KUĆU KOJA VAŠOJ DJECI NEĆE BITI POTREBNA, URADITE OVO”

Nema više zagorelih šerpi i tiganja:

Koliko vam se puta desilo da vam zagori omiljeno jelo? Sigurno vam je i te kako poznata ljutnja koju osećate u tom momentu. Ali, uz trik sa ljuskama od jaja zagorela hrana postaje prošlost. Izmrvite nekoliko ljuski od jaja u tiganj sa zagorelom hranom, dodajte malo soli i vruće vode, te sunđerom izribajte tiganj.

Oštri nožiće u mikseru (multipraktiku):

Stavite nekoliko ljuski od jaja u zamrzivač na pola sata, a zatim u mikser. Dodajte malo vode pa uključite mikser. Rezultat su oštri nožići kao tek kupljeni.

Ljuske od jaja kao đubrivo za biljke:

Ljuske od jaja su pune kalcijum-karbonata koji je dobar za biljke. Posušite ljuske i sameljite u prah ili koliko je god sitno moguće. Čuvajte prah u tegli kako bi vam uvek bio nadohvat ruke. Pomešajte prah od ljuske s malo zemlje za cveće, te stavi na mesto gde je potrebno malo đubriva.

Prah od ljuski – pravi se od organskih jaja:

Ljuske dobro operite, stavite u vrelu vodu i prokuvavajte 10 minuta. Ne koristite ljusku od sirovih jaja. Prokuvane ljuske osušite, stavite u rernu na 150 stepeni deset minuta. Na kraju ih izblendirajte. Prah čuvajte u frižideru. Dnevno uzimajte 1,5 do tri kašičice.

Evo kako ćete znati da je sigurno jesti ljuske od jaja:

Povezani sadržaj:  DA NIJE KAMERA SNIMILA, NIKO NE BI POVJEROVAO DA SE OVO DESILO: Pogledajte snimak (VIDEO)

Ako jaja nisu kuvana, onda kuvajte ljusku barem 10 minuta kako bi se uništile potencijalne štetne bakterije. Ostavite ljuske da se ohlade te ih sameljite u prah. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi.

Izvor: stil.kurir.rs

 

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: