NANA PAPRENA , METVICA ILI DIVLJA METIVCA

| October 1, 2020 | 00:15 | 867 | 0

NANA paprena ima stabljiku , cije se lisne drske i lista nervatura modre ili ljubicasto crvenkaste. Listovi su izduzeno-kopljastog oblika , tanki i tamno zeleni. Cvjetovi su ljubicasto crvene boje , sitni i grupisani u gornjim dijelovima stabljika u prsljenaste cvasti. Kao mnoge biljke , zahtjeva duboko zemljiste bogato humusom i vlagom.

Nana sadrzi veliku kolicinu etericni ulja, a u biljci se nalazi i tanin , gorke materije i fermenti. Izbacuje stetne maaterije iz organizma,  cisti zeludac , pojacava rad jetre i gusterace, jaca srce i sprijecava srcane napade i olaksava disanje.  Takodje , jaca zivce i lijeci nesvjestice u migrenu. Nadzemni dio biljke bere se u toku proljeca ( peti i sesti mjesec). Razlika izmedju svjeze i suhe mase je 4:1.

Da li ste culi za travu MRAZOVAC ili BALUCAK ?

TRAVA MRAZOVAC, KACUNAK

Mrazovac se pojavljuje krajem ljeta i pocetkom jeseni. Ima krupno ljubicasto – ruzicaste cvjetova sa sest dugih latica na drskama. Sjeme sazrijeva naredne godine u augustu. Zrelo sjeme je tamno smedje, gotovo crne boje , sitno , vrlo tvrdo , grube povrsine , pri dnu ima malo bradavicasto zadebljanje.  Sjeme mrazovca je otrovno. 

Mrazovac raste po vlaznim brdsko planinskim livadama i pasnjacima. Sadrzi kolhicin koji sprecava djeljenje celija , ali ga zbog jake otrovnosti ne mozemo upotrebljavati u lijecenju raka. Ljekari od mrazovca prave sredstvo protiv jakih napada gihta.
Zrele cahure sa sjemankama sakupljamo kada se pocnu otvarati tokom ljeta ( sesti – osmi mjesec). Odnos svjezih i suhih sjemenki je 3 naprema 1.

Povezani sadržaj:  RAZLICAK , MAGULJA ..

Tagovi: , , , , ,

Kategorija: Ljekovite Biljke

Napisite svoj komentar na clanak: