Ne kupujte skupi Avokado ! Evo kako uzgojiti drvo avokada u saksiji kod kuće

| October 23, 2020 | 20:28 | 3,545 | 0

Avokado se smatra jednim od najzdravijih i najukusnijih plodova na planeti. Njegova bogata, kremasta unutrašnjost ispunjena je hranjivošću i ukusom, a uzgoj vlastitog avokada zabavna je avantura za vrtlara.

Avokado je izvorno voćno drvo u Meksiku i Srednjoj Americi. Težina ploda avokada varira od 4 do više od 5 kilograma, ovisno o sorti.

Kako zasaditi sjemenku Avokada ?

1: UKLONITE I OČISTITE AVOKADO

Morate pažljivo  uklonit koštice iz avokada (bez rezanja), a zatim ga operite (često pomaže umakanje koštice u malo vode nekoliko minuta). Pazite da ne uklonite smeđu kožu s koštice.

2: Gurnite tri ili četiri čačkalice u sjeme na njegovom najširem dijelu, tako da možete objesiti jamu na čaši vode s istaknutim šiljastim krajem. Voda bi trebala prekriti oko centimetra sjemena.

Mnogi eksperti preporučuju mijenjanje vode svaki dan, ali metodom pokušaja i pogrešaka ustanovio sam da je bolje vodu mijenjati svakih pet dana u tjedan dana ili tako nekako

3: Stavite na toplo mjesto i pobrinite se za održavanje razine vode. Za 2-6 tjedana iz sjemena će niknuti korijeni i stabljika. Kad je stabljika duga oko šest centimetara, obrežite je na pola.

4: Kad stabljika opet procvjeta, presadite sadnicu u posudu s rastresitom, pjeskovitom zemljom. Posadite korijen sadnice dolje, ostavljajući gornju polovicu jame da viri iz tla.

Povezani sadržaj:  UMOTALA JE CIJELU KOSU U ALU FOLIJU: Rezultat je nevjerovatan - FRIZER NIJE MOGAO DA VJERUJE

Uštipnite najnovije gornje lišće svaki put kad stabljike narastu još oko šest centimetara kako biste potaknuli veći rast i puniju biljku.

PARAZITI I PROBLEMI

Ukoliko Vase stabljiku  avokada napadnu lisne uši – (insekti koji se ne mogu zasititi ukusnog lišća avokada), evo kako da ih se riješite: Naprskajte sve lisne uši  biljke crijevom napolju ili u sudoperu / tušu. Nakon što male štetocine odstranite, poprskajte biljku mješavinom vode s malom mlaznicom tekućine za pranje posuđa i žličicom neamovog ulja. To će spriječiti povratak lisnih uši. Provjeravajte biljku svakih 4-5 dana i po potrebi ponovno očistite i prskajte.

U većini regija biljka avokado može ljeti boraviti vani. Ako živite u toploj klimi koja ne postize temperature niže od 45 stupnjeva F,  mozete svoju biljku drzati vani.

Tagovi: ,

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: