Ne skidajte kožicu s piletine! Jako je zdrava i ljekovita, iako ste sigurno mislili suprotno

| October 23, 2020 | 16:43 | 238 | 0

Kožica sa piletine je jako zdrava i ljekovita, iako ste sigurno mislili suprotno

Znanstvenici s Harvarda u nekoliko su studija pokazali da bi vjerovanje o tome da trebamo izbjegavati pileću kožicu moglo biti pogrešno te da ona ima i neke koristi za zdravlje.

Vjerojatno ste više puta čuli kako s piletine treba skidati kožicu prije pečenja ili kuhanja mesa, jer sastojci koje sadržava mogu pridonijeti razvoju kolesterola, te potaknuti bolesti srca. No, nedavne studije pokazale su da je ova preporuka pogrešna, odnosno da nema potrebe za uklanjanjem kožice s mesa prije nego što ćete ga pojesti.

Štoviše, stručnjaci Sveučilišta Harvard utvrdili su da ta kožica može biti čak i korisna za zdravlje.

Ipak, treba imati na umu da ne bismo smjeli pretjerivati, a pogotovo ne jesti piletinu s kožom svaki dan i ne u velikim količinama. Naime, pileća kožica sadrži više omega-6 kiselina u odnosu na omega-3 kiseline, pa tako može pogodovati razvoju upala u organizmu. Zato je dobro biti umjeren.

Dobra je za srce

Ovo je možda i najveće iznenađenje novih studija, budući da se skidanje kožice preporučivalo upravo zbog pretpostavke da može naštetiti srcu. No, kao i avokado, s kojim se također preporučuje da budemo umjereni, pileća kožica sadržava nezasićene masti koje su korisne za srce. One pomažu u snižavanju visokog krvnog tlaka i lošeg kolesterola te reguliraju hormone.

Povezani sadržaj:  SVI TO RADIMO KADA IDEMO U WC, A POSLIJE TRPIMO UŽASNE BOLOVE: Kardiolog otkrio – tako nastaju HEMOROIDI, odmah prestanite

Nema razlike u kalorijama

Porcija piletine s kožom ima samo 50 kalorija više od porcije kojoj ste skinuli kožu, pa nema razloga izbjegavati je zbog mogućnosti da unesete previše kalorija, ili da se od toga udebljate.

Aromatična je

Meso koje ima kožicu ne morate dodatno soliti da bi bilo ukusnije. To je dobra stvar, jer je važno izbjegavati konzumaciju previše soli, koja ima negativan učinak na zdravlje.

Sprječava upijanje ulja

Kad piletinu pripremate na visokoj temperaturi, ona može upiti puno ulja. Kožica je tu kao barijera, odnosno sve ulje ostaje u kožici, pa ga meso ne upija. Tako, čak i ako izbjegavate jesti pileću kožicu, skinite je s mesa tek u tanjuru, a ne prije pečenja ili kuhanja.

Izvor: 24sata.hr

 

Kategorija: Uncategorized

Napisite svoj komentar na clanak: