OBAVEZNO uradite ovo prije odlaska u krevet: Spavat ćete bolje i živjeti duže!

| October 19, 2020 | 23:39 | 461 | 0

Izbacite elektronske uređaje iz spavaćih soba i dobro ih zamračite kako biste izbjegli rizik od raznih bolesti poput karcinoma, poručuju naučnici, prenosi britanski list Daily Mail.

Uklanjanje svih izvora umjetnog svjetla tokom sna moglo bi zaustaviti štetne uticaje na naš biološki ritam što je povezano s bolestima poput raka, šećerne bolesti, depresije i pretilosti.

Naučnik koji proučava rak dojke Richard Stevens kaže da moramo početi cijeniti mračni ambijent jer čak i zagušenje svjetla u domaćinstvu navečer pomaže mozgu i tijelu da se pripreme za san.

– Kao što je san duboko potreban za našu dobrobit, to je i izloženost mraku tijekom noći. Važnost sna konačno je ušla na velika vrata u razmišljanja i praksu, no važnost zamračivanja još je uvelike potcijenjena – kaže Stevens.

Stevens, Univerzieta Connecticut, kaže kako se bioritam razvio kako bi pratio dnevni obrazac Sunčeve svjetlosti a taj obrazac prate i lučenje hormona, rad gena, tjelesna temperatura i metabolizam. Umjetna rasvjeta pak može izazvati poremećaje.

Uz korištenje za svjetlost neprobojnih roletni Stevens ističe da je iz spavaće sobe potrebno izbaciti sve uređaje koji emitiraju plavo svjetlo koje održava u posebno budnom stanju. Ukoliko trebamo ustati tokom noći tada trebamo koristiti svjetla sa zatamnjenim crvenim sijalicama koje najmanje ometaju.

Povezani sadržaj:  KATARINA OTIŠLA KOD DEČKA U ŠVEDSKU I NE MOŽE DA VERUJE KAKO LJUDI TAMO ŽIVE: Najveći šok dočekao ju je u toaletu (VIDEO)

U radu objavljenom u časopisu Philosophical Transactions B Stevens upozorava na štetnost umjetne ulične i kućne rasvjete.

– Prekomjerna rasvjeta noćnog neba važno je pitanje poput klimatskih promjena – ističe Stevens i dodaje da su na negativne utjecaje umjetne rasvjete posebno osjetljiva djeca uključujući nerođene bebe.

Smatra se, primjerice, da umjetna rasvjeta ometa lučenje melatonina koji sprječava pojavu tumora dojke.
Istraživanja su pokazala kako su žene koje rade u noćnim satima izloženije većem riziku od pojave raka dojke a noćno radno vrijeme povezano je i s povećanim rizikom od raka prostate ili crijeva. Druga istraživanja ukazala su na moguću povezanost umjetne rasvjete tijekom noći i pojave šećerne bolesti, depresije i pretilosti.

Kategorija: Uncategorized

Napisite svoj komentar na clanak: