OPASNIJE SU I OD PLASTIKE: TAMNA STRANA VLAŽNIH MARAMICA

| October 5, 2020 | 21:02 | 118 | 0

Maramice  su prvo za čime posegnemo kada želimo očistiti ili dezinficirati ruke, lice, dječju guzu, tipkovnicu, zaslon računala, radni stol… Vlažne maramice asociraju nas na higijenu i čistoću, što odmah povezujemo i sa zdravljem. No to je, nažalost, daleko od istine. Kada biste znali da te „bezazlene“, nježne i mirisne vlažne maramice sadrže kemikalije koje ugrožavaju zdravlje vaše djece i da onečišćuju planet jednako kao plastika, sigurno biste barem dvaput razmislili prije njihove ponovne upotrebe. Ugledni The Guardian proglasio ih je „najvećim zlikovcima u 2015. godini“.

Iako zvuči nevjerojatno, zapravo je potpuno opravdano. Evo što su o njima otkrila (i potvrdila) nova istraživanja. Učestala upotreba vlažnih maramica povećava rizik od alergija kod djece!
Hemikalije koje su prisutne u vlažnim maramicama uklanjanju gornji sloj kože te koža lako apsorbira alergene. Na taj način stvara se pogodno tlo za alergije. Na to su osobito osjetljiva djeca čija koža ima veću moć apsorpcije.

Sve veća učestalost pojave dermatitisa i ekcema kod majki i djece dovodi se upravo u vezu s vlažnim maramicama koje majke jako često upotrebljavaju. Uzrokuju teška začepljenja kanalizacijskih sistema u gradovima Mnogi ljudi vlažne maramice nakon upotrebe još uvijek bacaju u zahodsku školjku, iako je čak i na njihovu pakiranju navedeno da se to ne smije raditi. Odbačene vlažne maramice u velikim gradovima često uzrokuju začepljenja kanalizacijskih sistema, što u konačnici znači i velike troškove oko rješavanja ovog problema. Nisu biorazgradive, stoga opasno onečišćuju naše okeane i okoliš Na mnogim mjestima u prirodi danas možete vidjeti iskorištene vlažne maramice. Budući da ih koristimo u golemom broju, one opasno ugrožavaju naš okoliš i životinjski svijet.

Povezani sadržaj:  Kiropraktičar Je Pokazao P0KRET Koji Može Deblokirati Uklješteni Nerv: BOL Je Odmah Nestao, A Leđa Su Kao Nova!

Kada vlažne maramice stignu do mora i okeana, često ih progutaju morske životinje, poput kornjača, koje ih zamijene za meduze. Kornjače nakon toga ugibaju jer više ne mogu jesti. Vlažne maramice jednako su štetne kao plastika. Mogu sadržavati više od 18 hemikalija
Istraživanja provedena 2016. u Velikoj Britaniji otkrila su da je u vlažnim maramicama namijenjenim djeci prisutno više od 18 različitih hemikalija.

U njima se nalazi i opasni konzervans methylisothiazolinone, koji je još 2103. Američko društvo za kontaktni dermatitis proglasilo glavnim alergenom.
Mnogi brendovi vlažnih maramica, među ostalim, sadrže fenoksietanol, koji se dovodi u vezu s pojavom ekcema, pa čak i respiratornih tegoba poput astme kod osoba koje ih koriste.

Vlažne maramice sadrže i propilen-glikol koji je namijenjen hidrataciji, a koji također može izazvati iritacije na koži.
Izrađene od poliestera
Prije nego što posegnete za još jednom vlažnom maramicom, imajte na umu sljedeće: svaka ta maramica izrađena je od plastičnih vlakana i poliestera, materijala kojemu su potrebna i stoljeća da se uopće počne raspadati.
Stoga, i nakon što završi u košu, još će jako dugo ostati na otpadu, u prirodi, moru…
Zamislite samo koliko je toga već odbačeno po višemilijunskim gradovima.

Umjesto vlažnih maramica – prirodni sapun i obična voda
Kako biste održavali svoju higijenu ili higijenu svojeg djeteta, upotrebljavajte blagi, prirodni sapun i toplu vodu. Također, nježnu dječju guzu možete brisati i blazinicom namočenom u toplu vodu te je nježno prebrisati mekanim ručnikom. Koristite li maramice za intimnu higijenu, umjesto toga radije koristite bide – tako ćete maksimalno smanjiti rizik od prenošenja fekalnih bakterija.

Povezani sadržaj:  KAKO NAJBRŽE OBORITI ŠEĆER NAKON JELA: Ukusno Piće Reguliše Glukozu Vrlo Brzo…

Obratite pozornost na sastojke Neka vas ne zavaraju riječi koje su istaknute na pakiranju vlažnih maramica, poput „hipoalergene“, „za osjetljivu kožu“, „dermatološki testirane“ ili „bez mirisa“.
Istraživanja su pokazala da su to uglavnom marketinški trikovi.Dakle, važno je samo ono što piše na poleđini, a to su sastojci. Vlažne maramice nisu bezazlene ni za vaše zdravlje, ni za zdravlje vašeg djeteta, kao ni za okoliš, stoga neka ono zadnje mirisno pakiranje koje se krije u vašoj torbici, ruksaku ili kupaonici ostane zatvoreno, prenosi “Azra“.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: