Oprez! AKO NE UZIMATE OVAJ VITAMIN MOŽETE BITI NEPLODNI! Lekari otkrili šta bismo trebali da JEDEMO!

| October 31, 2020 | 12:38 | 1,347 | 0

Jedan je od najjačih antioksidanasa uopšteno i možda i najpoznatiji upravo po svom antioksidativnom delovanju i sposobnosti da, zahvaljujući enzimu karnozinu, uništava štetne slobodne radikale koji mogu uništiti genetski materijal

Vitamin E učestvuje u gotovo 200 biohemijskih procesa u ljudskom telu i jedan je od onih bez kojih imunitet ne može dobro funkcionirati. Poput vitamina C, i ovo je moćan antioksidans koji učestvuje u zaštiti ćelijskih ovojnica od delovanja slobodnih radikala, a izuzetno je važna i njegova sposobnost regulisanja imunosne funkcije.

Slabljenje organizma

Kod nedostatka vitamina E imunitet organizma slabi, što je povezano sa povećanim brojem infektivnih bolesti i višom stopom tumora. Preporučena dnevna doza vitamina E je 15 mg (u obliku alfa-tokoferola), ali terapijske doze su puno više i ne mogu se postići prehranom, nego samo suplementacijom.

Gornja granica dnevnog unosa je 1000 mg. Ali, da više ne mora biti i bolje, pokazuje istraživanje Univerziteta Tufts. Pratila se incidencija infekcija u domovima za starije u kojima se protektivno primenjivao vitamin E. Pokazalo se da je doza od 200 mg bila idealna, a veće doze nisu povećavale zaštitni učinak.

Dobri prehrambeni izvori vitamina E su orašasto voće i semenke, povrće, biljna ulja: semenke suncokreta (30 g = 7,4 mg), bademi (30 g = 7,3 mg), lešnici (30 g = 4,3 mg), kikiriki (30 g = 2,2 mg), bademi (30 g = 1,6 mg), spanać (pola šolje = 1,9 mg), avokado (pola ploda = 2,1 mg), pasirani paradajz (četvrtina šaolje = 2,8 mg).

Povezani sadržaj:  Nećete vjerovati šta se sve liječi pčelinjim ubodom

Nizak nivo vitamina E može dovesti do slabosti mišića, poteškoća u koordinaciji i hodanju, trnjenja, pogoršanja vida, problema sa imunološkim sistemom, neplodnosti…

Manjak vitamina E rijedak je kod zdravih osoba, posebno ako se hrane mediteranskom prehranom koja osigurava njegove potrebne količine.

PROTIV NEPLODNOSTI

Vitamin E vrlo je učinkovit antitrombin, jer sprečava zgrušavanje krvi te tako sprečava nastanak trombova. Osim toga, sprečava oksidaciju hormona hipofize i nadbubrežne žlezde te pospešuje pravilno funkcioniranje linolenske kiseline, nezasićene masne kiseline.

Dobrobit mu je i to što pospešuje izlučivanje mokraće, te tako pomaže srčanim bolesnicima koji pate od nakupljanja vode u telu, a dobro je znati i da poboljšava vid kod osoba srednje dobi. Istraživanja su pokazala i da poboljšava stanje kod sindroma nemirnih nogu te da ublažava bolove u udovima.

Dokazano je i da suplementacija vitaminom E može pomoći u postizanju veće debljine endometrija kod žena kod kojih je endometrij tanji od 10 mm, čime se povećavaju šanse za začeće. Takođe, studije su pokazale da ovaj vitamin povećava pokretljivost i zdravlje spermatozoida. Ispitivanje na miševima pokazalo je da su miševi čija je prehrana bila lišena vitamina E postali neplodni.

Spermatozoidi kod mužjaka postali su nepokretni, a kod ženki je bilo više spontanih pobačaja nego kod onih koje nisu imale manjak tog vitamina. Nakon što su neplodne miševe počeli hraniti pšeničnim klicama, koje obiluju vitaminom E, plodnost im se potpuno obnovila.

Povezani sadržaj:  OTKRIVENA TAJNA KOJA JE SKUPO KOŠTALA FARMACEUTE

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: