OPREZ:Znate li šta se događa kada voda duže kuha ili prokuha dva puta?

| October 13, 2020 | 15:53 | 311 | 0

Kuhalo za vodu je posljednjih godina sastavni dio većine domaćinstava. Mnogo puta se dogodi da prokuhate vodu, pa zaboravite jeste li to učinili, pa ponovo uključite kuhalo…Ili jednostavno pustite da voda malo duže kuha dok pripremite kafu da zaspete…

Jeste li ikada razmišljali je li to štetno?

Nažalost, jest, piše healthy-holistic-living.com. Doduše,naše majke,bake,uvijek su govorile kako voda koja je dugo kuhala za kafu,valja je baciti pa nastaviti drugu.I one su znale da tu nešto ne valja….

Kada se voda ostavi da predugo vrije ili se više puta prokuhava, njene kemijske supstance se mijenjaju – na gore! Umjesto da se riješite niže pomenutih štetnih tvari – dugim prokuhavanjem ili višestrukim prokuhavanjem povećavamo njihovu koncentraciju! Čak i zdravi minerali tako postaju štetni, poput kalcija koji onda dovodi do kamenaca u tijelu, kada se takva voda konzumira češće.
Što povećavate prekuhavanjem i duplim prokuhavanjem vode?

Arsen

World Health Organization (WHO) tvrdi da je najveća opasnost vodi za piće upravo arsen, koji dovodi do trovanja, problema sa probavnim organima, dijabetesom, neuropatijom, kardiovaskularnim bolestima, lezijama kože pa čak i do raka.

Nitrate

Visoka temperatura ih pretvara u nitrosamine, koji su karcinogeni – pogubni za jajnike, crijeva, mjehur, gušteraču, stomak, izaziva leukemiju…

Povezani sadržaj:  OVO SVI TREBAJU PROČITATI/ U otvorenom pismu nastavnica Maja svima zapušila usta: Evo šta je sve rekla o Kosti K. i stravičnom zločinu!

Fluorid

Neka znanstvena istraživanja su potvrdila da flourid utječe na smanjenje neuroloških i kognitivnih funkcija, smanjenje plodnosti i kvocijenta inteligencije kod djece.

 

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: