OSTEOPENIJA: KAKO JE SASEĆI U KORENU I SPREČITI PROPADANJE I KRHKOST KOSTIJU!

| October 7, 2020 | 12:51 | 564 | 0

Osteopenija je stanje kostiju koje prethodi pojavi osteoporoze. Termin osteopenija koristi se za definisanje gustine kostiju koja je manja od normalne. Kod osteoporoze gustina kostiju je toliko niska da postoji ozbiljna opasnost od preloma čak i pod uobičajenim okolnostima. U nekim slučajevima kosti postaju toliko krhke da se mogu prelomiti tokom svakodnevnih aktivnosti. Takav gubitak koštane mase karakterističan je za starije osobe, a izraženiji je kod žena nego kod muškaraca i to u periodu postmenopauze.

Lečenje je najbolje početi sa pojavom osteopenije. Na prvom mestu, neophodno je povećati unos kalcijuma i redovno se izlagati sunčevim zracima da bi se organizmu obezbedila dovoljna količina vitamina D, jer su ovo dva najbitnija faktora koja održavaju zdravlje kostiju i podižu nivo gustoće kostiju.

Zatim sledi magnezijum koji podstiče apsorpciju kalcijuma. Ako njega nema dovoljno, može se desiti da najveći deo unešenog kalcijuma jednostavno “prođe” kroz organizam.

Naročito je zeleno lisnato povrće bogat izvor vitamina K, beta karotina, vitamina C, kalcijuma i magnezijuma. Vitamin K je odgovoran za formiranje osteokalcina, proteina koji povećava količinu kalcijuma koji je uključen u mineralizaciju kostiju.

Optimalni unos kalcijuma je 1.000 mg do 1.500 mg dnevno. Kad nivo kalcijuma u krvi padne, simptomi koji se osete su grčevi u mišićima, nesanica, premor, karijes i povišeni krvni pritisak.

U borbi sa osteoporozom nezaobilazna je redovna fizička aktivnost, koja je uostalom poželjna u svakom životnom dobu. Fizičkom aktivnošću se poboljšava mišićna masa koja će pomoći funkcionisanje koštanog sistema.

Povezani sadržaj:  LEK ZA SKORO SVE: ĐUMBIR PRIPREMLJEN NA OVAJ NAČIN SMANJUJE BOLOVE U ZGLOBOVIMA I KOSTIMA, SPRJEČAVA PREHLADU, LIJEČI KAŠALJ, SMANJUJE NIVO HOLESTEROLA I ŠEĆERA U KRV.

Vremenom se smanjuje koštana masa, ali i mišićna masa ako se redovno ne vežba. Kao odgovor na vežbu, kosti počinju ponovo da se formiraju.

Lečenje i prevencija: Za prevenciju i lečenje osteoporoze možete koristiti različite vežbe, ali dizanje tegova se pokazalo posebno delotvorno za formiranje snažnih kostiju. Poznati su brojni narodni lekovi za ublažavanje i smanjenje poroznosti koštanog sistema. Uvek treba imati na umu da je osteoporoza nastala u dužem periodu pa ni lečenje ne može pokazati odmah rezultate. Upornost će sigurno dovesti do pozitivnih rezultata.

Za lečenje osteoporoze kuka najbolje su se pokazale biljke: piskavica, kantarion, kopriva, hajdučka trava, ruzmarin, kleka, zova, breza, iglice bora. Za lečenje osteoporoze rebara najbolje su se pokazale biljke: plućnjak, kantarion, kleka, iglice bora.

Za lečenje osteoporoze kičme i ramena najbolje su se pokazale biljke: breza, orahov list, cvet divljeg kestena, orahov list, pelin, hajdučka trava, iglice jele i bora. Trava piskavica je najbolja za izgradnju kostiju a laneno seme je odličan izvor estrogena.

Evo još nekih predloga u borbi sa osteoporozom:

Uzmite veći broj kokošijih jaja i njihove ljuske. Skinite sa unutrašnjeg dela ljuske tanku opnu, pa ljuske sameljite u mlinu za kafu, da se pretvore u fini prah. Svakog jutra našte srca popijte po četvrtinu kafene kašičice ovog praha, zajedno sa sveže isceđenim sokom od limuna ili pomorandže. Ovo je odličan izvor organski vezanog kalcijuma, koji naš organizam bolje usvaja, kada se uzima zajedno sa prirodnim vitaminom C iz voća. Koristi se za prevenciju osteoporoze, za jačanje kostiju i poboljšanje kvaliteta noktiju i kose. Naročito se preporučuje ženama starijim od 40 godina.

Povezani sadržaj:  Pripremite nevjerovatnu smjesu od dva sastojka koja ubija sve CISTE i MIOME!

Napravite čaj od jedne kašike sušenog rastavića i 6 sušenih plodova šipka koje ćete preliti čašom proključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 30 minuta. Nakon toga procedite čaj i popijte ga u malim gutljajima. Ako pijete tokom 3 nedelje po jednu šolju ovog čaja, popunićete rezerve kalcijuma u organizmu, koje su dragocene u borbi protiv osteoporoze.

Za povećanje koštane mase i jačanje kostiju jedite što češće pihtije od svinjskih papaka. Papke kuvajte toliko dugo, dok se kosti sasvim ne raskuvaju. Kada se ohlade, skinite i odbacite masnoću. Nemojte ih soliti. Pihtije će obnoviti vaše kosti i hrskavicu.

Poznat je starogrčki lek koji možete napraviti od 10 kašika mlevenih semenki lana, 5 kašika mlevenog susama, 5 kašika mlevenih semenki bundeve, 5 kašika mlevenih zrna pšenice, 5 kašika semena suncokreta, 3 kašike suvog grožđa i 1 kg livadskog meda. Sve sastojke treba dobro pomešati drvenom kašikom, zatim staviti u teglu. Uzima se po jedna kašika pre doručka i jedna pre ručka.

Razmutite 2 kašičice jabukovog sirćeta (što mutnijeg) u čaši vode i dodajte kašičicu meda. Lekoviti napitak treba uzimati svako jutro. Sirova hrana je pokazala izvanredne rezultate u lečenju mnogih bolesti među kojima je i osteoporoza. Na primer, sirov kelj sadrži ogromne količine najkvalitetnijeg kalcijuma, koji se lako ugrađuje u kosti.

Izvor: receptoor.com

Kategorija: Najnovije, Recepti

Napisite svoj komentar na clanak: