OVAKO SE PRAVI ORAHOVAČA: PRIRODNI LIJEK ZA ŠTITNU ŽLIJEZDU I UBRZAVANJE METABOLIZMA (RECEPT)

| October 8, 2020 | 14:00 | 395 | 0

Jednostavan recept kako se pravi orahovača – liker rakija sa mladim zelenim orahom. Kako da napravite najbolju orahovaču? Upozorenja za orahovaču.

Orahovača, rakija od mladih zelenih oraha ili liker od zelenih oraha je stari tradicionalni lek za štitnu žlezdu i ubrzavanje metabolizma, zdrav i neverovatno ukusan liker.

Recept kako se pravi orahovača – liker rakija sa mladim orahom

Brojni su recepti za pripremu ovog domaćeg likera. Pojedini ljudi pripremaju ovaj napitak sa žutim šećerom ili medom i izuzetno vode računa o jačini rakije. Za orahovaču se preporučuje da svakako bude jača od 20 gradi. No, za bilo koji recept za orahovaču da se odlučite, princip pripreme je vrlo sličan.

RECEPT KAKO SE PRAVI ORAHOVAČA

Za pripremu orahovače je potrebno: Gumene rukavice; 40 mladih, zelenih oraha dok su još u ljusci, najbolje da su veličine lešnika, ali mogu da budu i veći; šećera; 1 litar domaće lozove rakije; 1 veću teglu sa poklopcem ( 3-5 l); liker može da se začini, pa spremiti i nešto od sledećeg: štapić vanile, štapić cimeta, karanfilić, zrna kafe(desetak), 1 limun, ili 1 narandža, zavisno od ukusa; manji lonac; cediljka za čaj.

Pre bilo kakvog rada sa mladim orasima obavezno staviti gumene rukavice da bi zaštitili ruke od ružnih smeđih fleka koje je teško skinuti. Njihova zelena kora zna da ostavi vrlo neprijatan trag na rukama. Zato je poželjno da zaštitite ruke rukavicama tokom seckanja ili bockanja mladih oraha.

Takođe, zaštititi odeću. Mlade orahe očistiti od peteljki, oprati, osušiti. Svaki orah pomalo zarezati oštrim nožićem, ili probušiti iglom, a ukoliko su orasi krupniji mogu se iseckati na polovine. Za aromatičniji liker treba svaki orah razbiti čekićem za meso, ili ih što sitnije naseckati.

Povezani sadržaj:  Tvrda stolica – Prirodno liječenje

Za pripremu orahovače potrebno je 1-2 litara kvalitetne domaće rakije (takozvane rakije od 20 gradi), 1 kilogram kristal šećera i 40 – ak oraha. Da biste pripremili ovaj izuzetno lekovit i ukusan slatki napitak morate koristiti zelene orahe i to, ako je moguće da budu manji.

Naravno, ukoliko želite možete dodati i određene začine, kao što su recimo cimet, vanila ili karanfilić, ali i jedan svež organski gajen limun, koga jednostavno operete i sa sve korom dodate u liker. Ako dodajemo limun, ili narandžu, prethodno dobro oprati i zajedno sa koricom naseckati na kolutiće. Obično se stavi samo jedno od ta dva. Inače, liker je ukusan i bez začina.

Način pripreme je vrlo jednostavan. Pored svega navedenog biće vam potrebna i jedna staklena tegla sa širokim grlom. Orahe operite i na nekoliko mesta izbockajte viljuškom ili čačkalicom. Možete ih i iseći na sitnije komade, pa ih stavite u teglu, a preko njih pospite šećer. Ovako pripremljenu mešavinu zatim prekrijte gazom.

Nikako ne zatvarajte teglu hermetički i ostavite je na sunčanom mestu da odstoji 28 dana, odnosno 4 nedelje. Ukoliko primetite da se šećer ne rastapa, možete blago protresti teglu s vremena na vreme. Za to vreme orasi otpuste svoj sok koji oboji rakiju u tamno braonkasto-zelenkastu boju.

Kada istekne ovaj vremenski rok od 4 nedelje, dodajte domaću rakiju. Sada hermetički zatvorite i ostavite još neko vreme da stoji, takođe na suncu. Optimalno vreme je oko 40 dana. Možete dodati odabrane začine.

Ako želite limun, njega dodajete desetak dana pre nego što istekne rok od dodatnih 40 dana, koliko je preporučljivo da orahovača još odstoji. Najbolje je da ga isečete sa sve korom na krupnije komade.

Povezani sadržaj:  PREVARITE STOMAK: Sok od ovog povrća “ubija” apetit, KILOGRAMI SE SAMO TOPE

Po isteku navedenog vremenskog perioda procedite napitak ili jednostavno samo izvadite orahe (pod uslovom da ste ih bockali, a ne sekli) i limun, ako ste ga stavljali. Liker sipati u staklene flaše . Flaše dobro zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mestu najmanje dva meseca da liker „sazri“.

Orahovača je izuzetno jako alkoholno piće, ovo je samo osnovna mera. Postoje i brojni recepti u kojima se preporučuje neposredno pre prelivanja u staklene flaše da se doda još rakije, po ukusu. Vrlo je važno voditi računa da rakija koja se dodaje mora biti ista kao i ona koju ste stavili nakon isteka od 4 nedelje. Orahovaču je najbolje pripremati krajem maja i početkom juna kada je moguće naći najlepše plodove mladih oraha.

Saveti za pripremu orahovače

Ako želite svetliji liker, stavite manje oraha. Količina šečera može se smanjiti, ili povećati, zavisno od ukusa. Mere sastojaka se prema potrebi mogu proporciono smanjiti ili povećeti. Mladi orasi koji preostanu posle ceđenja soka se mogu pojesti, naravno ne sve odjednom.

Upozorenje za orahovaču:

Birati zdrave, neoštećene plodove i ne ljuštiti ih. Orasi u tegli sa šećerom i rakijom mogu stajati i više meseci. Ako tako odlučite, onda teglu posle isteka perioda od 40 dana sklonite na hladno i mračno mesto. Ne može svako ko ima probleme sa tiroidom da pije orahovaču!!! Morate lekara da pitate da li u vašem slučaju smete da pijete orahovaču ili ne zbog velikog prisustva joda. Kod nekih oboljenja tiroidne žlezde orahovača je štetna!

Izvor: prirodanadar.rs

Kategorija: Uncategorized

Napisite svoj komentar na clanak: