PORODICA IZ SRBIJE SKUPLJALA ORAHE, PA OSTALI U ČUDU: Spolja obični, a kad su ih otvorili imali su šta i da vide (FOTO)

| October 4, 2020 | 20:57 | 134 | 0

Sa prvim jesenjim danima počela je i berba oraha, a porodica Andrović iz T0P0LE u svom voćnjaku susrela sa izuzetno neobičnom PL0D0VIMA.

Spolja su izgledali poput onih običnih, ali kad su ih otvorili imali su šta i da vide, PL0D0VI su bili crveni. Mislili su da se to sasvim slučajno desilo samo jedne godine, ali crveni orasi nastavili su da ra*đaju u srpskoj T0SKANI.

– Kad smo krenuli da ih krcamo vidjeli smo da su unutra potpuno crveni. Središnji dio je čisto bele boje, ali je ova mem*rana koja ga obavija crvene boje. Sada u ovoj fazi kada se prikupljaju PL0D0VI, membrana je tamno crvena, ali kasnije kada se orah već osuši polako postaje tamnije boje.

Po ukusu nema razlike, podjednako je lijep kao i svaki drugi orah.

Čuli smo da crveni orah voli VIN0GRADARSKA područja i da posebno dobro uspijeva u takvim Z0NAMA, onda nije čudo što se ovdje kod nas primila sadnica i ra*đa iz godine u godinu sve više – kaže Andrija Andrović.

Ovaj neobičan orah porodica Andrović dobila je na P0KL0N od prijatelja prije desetak godina, a ove je kako kažu, REK0RDN0 R0DI0.

Na prvi pogled ne razlikuje se od klasičnog koji uspjeva svuda. Stablo, krošnja, PL0D0VI, a i po ukusu se ne razlikuje od običnog, drugačiji je samo po boji.

Povezani sadržaj:  ZNATE LI ZBOG ČEGA U PRODAVNICAMA NIKAD NEMA PROZORA? Razlog je genijalan

– Crveni orah vodi P0REKL0 iz Nemačke. Ima srednje buyno stablo i veliku moć R0DN0STI. PL0D0VI su krupni, glatki, ali jezgro je zbog svoje crvene boje izuzetno atraktivno, pa se često koristi kao DEK0RACIJA.

Istraživanja pokazuju da upotreba oraha i orahovog ulja smanjuje stres, kao i da pomaže kod popravljanja intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Ovo jezgrasto voće veoma je nutritivno vrijedno, pogotovo u pogledu belančevina.

Izvor: www.usn.co.ba

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: