Recept za čaj od Bokvice – lijek za rane koje teško zacjeljuju, za krv, živce, reumu…

| October 14, 2020 | 01:02 | 1,231 | 0

Bokvica (lat. Plantago; eng. Plantain), kao ljekovita biljka poznata je od najstarijih vremena.
Iako danas ne postoji bitniji interes moderne medicine za ovu biljku, njen potencijal za liječenje je nesumnjiv. Narodno iskustvo je provjereno utvrdilo da Bokvica prije svega može služiti kao lijek unutarnjih oboljenja kao što su žutica, kašalj, enterokolitis, proširene vene…
Ipak, najozbiljnija i najefektnija primjena Bokvice je za liječenje rana, reume, živaca i krvi, a pomaže I da se iz tijela izlučuje sluz, višak vode i uopšteno djeluje umirujuće na cijelo tijelo.
Dakle, Bokvica je u stanju da djeluje na zacjeljivanje najtežih rana koje teško zacjeljuju, a u narodu se koristila u obliku tečnosti za za ispiranje rana i kao oblog za gnojne rane, gnojne zanoktice i čireve, pa čak I kod ugriza životinja i insekata.

Zapanjujući je broj oboljenja koje može liječiti Bokvica.
U vidu čaja, Bokvica se tradicionalno u narodnoj medicine koristi za liječenje: bolesti želuca i crijeva (raznog trovanja, slabog rada želuca, katara, nadutosti, žgaravice, jake želučane kiseline, čira na želucu, proljeva), bolesti kože, plućne bolesti (astma, kašalj, bronhitis, tuberkuloza, magareći kašalj, iskašljavanje krvi), bolesti grla, jetre i žuči, bolesti živaca (relaksant živaca, tonik za živce), neuralgije, bolesti slezene, uha, oka, epilepsije, vrtoglavice, bolesti mjehura, reume i gihta, ženskih bolesti, cirkulacije mozga i glave, slabe memorije, vrtoglavice, slabog imuniteta (i to naročito kod djece koja naglo mršave).
U vidu praška Bokvica ljekovito djeluje na: neurasteniju, neuralgiju, histeriju, nesanicu, bol lica, Parkinsovu bolest, migrenu, glavobolju, padavicu, tuberkulozu, bolesti jetre, kronični reumatizam s išijasom, reumu glave.
Prašak pomiješan s medom odlično je sredstvo i za liječenje plućnih bolesti, a s vinom (kao tečnost za ispiranje) liječi i bolesti zubnog mesa i grla. Suhi korijen bukvice u narodu se koristi I za izazivanje povraćanja (emetik) kod raznih trovanja crijeva i jetre. Kod jake glavobolje pomažu suhi listovi koji se puše kao cigareta.
Nisu poznate kontraindikacije.

Povezani sadržaj:  BRADAVICE PO TIJELU: Malo ko zna da se mogu ukloniti sa OVIM prirodnim sredstvom iz kuhinje

Recept za čaj:

Kipućom vodom preliti bilje, poklopiti, pustiti da odstoji 15 minuta i procijediti. Može se konzumirati zaslađeno medom.
Konzumira se svaki sat po 1 supena kašika čaja.
Ako se radi o pripravku Bokvice pomiješane sa vinom, piti 3 puta dnevno po 1 čajnu kašičicu poslije jela.

Za vanjsku uporabu za ispiranje rana i pripremu obloga bilja treba tri puta veća količina nego za čaj.

Recept za tinkturu:
Korijen kratko prokuhati u vodi, poklopiti. Nakon što odstoji 15 minuta procijediti.
Koristi se pola decilitra 3-4 puta dnevno.
Veća količina od navedene može izazvati povraćanje.
Recept za prašak: Suhi list i cvijet kratko mljeti u mlinu za kafu.
Uzimati 3-4 puta dnevno na vrh noža ili miješano s medom i vinom

Kategorija: Recepti

Napisite svoj komentar na clanak: