Saznajte kako da uklonite neprijatan miris od crnog i bijelog luka

| October 22, 2020 | 17:42 | 205 | 0

Bijeli luk i crveni luk daju neobičan ukus jelima, nevjerovatnu aromu, a pored toga imaju i niz zadivljujućih zdravstvenih bonusa.

Ali nažalost, obe vrste povrća mogu da utiču na veoma loš zadah, poznat još i kao halitoza, i to posebno ako se konzumiraju u svježem obliku.
Zašto se pojavljuje taj miris?
Razlog – hemikalije koje sadrže sumpor, s kojima se ne mogu izboriti ni žvakaća guma od mente, ni četkica za zube. Među njima je na primjer alicin, koji se oslobađa kada je beli luk izložen vazduhu i kada se zgnječi. Ili alil metil sulfid koji se pojavljuje prilikom sjeckanja luka i bijelog luka, a nakon konzumacije ulazi u krvotok i izlučuje se kroz pluća i pore.

Takođe – cistein sulfoksid je odgovoran za neprijatan zadah. Uprkos tome, jak i ne toliko prijatan miris nije razlog da odbacimo sve koristi koje crni i beli luk mogu imati za zdravlje našeg organizma – posebno ako znamo kako da se izborimo s tim.

Voda ili svježe mlijeko
Jedna ili dvije čaše vode su savršen način da uklonite miris crnog i bijelog luka sa svog jezika. Ovo stimuliše proizvodnju sline koja će pak sa svoje strane pomoći da se rješite bakterija u ustima koje pričinjavaju loš zadah.

Druga mogućnost je čaša svježeg mlijeka. Naučnici tvrde da mlijeko i mliječni proizvodi imaju sposobnost da smanje koncentraciju sumpornog jedinjenja koje se nalazi u ustima, a masni mliječni proizvodi ga čine mnogo boljim od onih sa niskim sadržajem masti.

Povezani sadržaj:  Onkolog (40) uklonio je oko 2500 tumora, obolio od raka želuca: Evo kako se ja borim sa ovom bolešću!

Potpuno čišćenje usne duplje i zuba
Bakterije koje doprinose lošem zadahu se obično nalaze u zubnom plaku i ispod linije desni. Tako da pranje zuba odmah nakon obroka – ali naravno da smo sigurni da četkica može da dopre do najudaljenijih uglova, definitivno neće biti suvišno. Osim toga, bakterije koje su se nagomilale na jeziku mogu da postanu razlog neprijatnog zadaha. U tom slučaju stomatolozi preporučuju da se koristi četkica sa posebnim strugačem za jezik. Da biste u potpunosti završili proces čišćenja, koristite i končiće za zube.

Isperite usta rastvorima
Rastvor za usta sa jakom aromom – od peperminta ili hrastove kore može sakriti miris bijelog luka prilikom disanja. Imajte u vidu da neka proučavanja pokazuju posebnu efikasnost korišćenja rastvora za ispiranje, koji sadrži hlor-dioksid, što se tiče uklanjanja plakova, baketrija i čestica hrane.

Voće, povrće i ljekovite biljke
Korišćenje hrane koja je bogata vodom odmah nakon obroka je savršen način da uklonimo dosadan miris luka ili bijelog luka. Čak i da se ne oslobodite neprijatnog mirisa, makar ćete ga sakriti. Najbolje od svega u ovom slučaju je svježe povrće i voće.

Peršun uklanja miris luka i bijelog luka
U jednom od istraživanja se pokazalo da konzumiranje zelene jabuke ili nekoliko listova zelene salate nakon obroka, u kom je bilo bijelog luka ili luka, značajno smanjuje miris u ustima.

Povezani sadržaj:  STARI NARODNI LIJEK: MJEŠAVINA MEDA I ČUVARKUĆE (INSTRUKCIJE)

Narodna mudrost nam često savjetuje da isječemo bijeli luk sa gomilom peršuna – i ima logike u tome. Jaka aroma peršuna (korijandera ili nane) ima sposobnost da ubije sve, čisti nepce, gde mogu da se sakriju bakterije koji prouzrokuju halitozu.

Jabukovo sirće ili zeleni čaj
Postoje podaci o tome da jedna supena kašika jabukovog sirćeta, rastvorenog u čaši tople vode, popijena nakon obroka takođe može da se izbori sa neprijatnim zadahom. Prije nego što isprobate ovu metodu, proporučuje se da se posavjetujete sa vašim ljekarom – u slučaju da imate probleme sa kiselinama. U protivnom slučaju, rješićete se mirisa bijelog luka u ustima, ali ćete poslije toga morati da posjetite gastroenterologa.

Evo i bolje varijante – šolja zelenog čaja. Proučavanja pokazuju da zeleni čaj može da eliminiše mirise, ne manje od mente, žvake ili maslenih proizvoda sa peršunom. Tome dodajte i činjenicu da zeleni čaj ima i dodatne prednosti za usnu duplju: katehini koji se nalaze u njemu uklanjaju plakove toliko efikasno, koliko i antiseptički rastvor za ispiranje.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: