Svi ga imate u kući i pijete ga SAMO kad ste bolesni! A, evo šta će da se desi ako to krenete da radite svaki dan

| October 16, 2020 | 23:21 | 599 | 0

Ovo je potpuno neverovatna priča koja otkriva da se ipak isplati redovno koristiti lekove narodne medicine. Saznajte zašto

Svima nam je poznato da je čaj od kamilice lekovit i svi ga, verovatno, imamo u kući. Međutim, da li ga pijete svaki dan? Evo zašto bi trebalo.

Najnovija studija, koja je ispitivala efekte ovog čaja, pokazala je da on utiče na produžetak života, ali samo kod žena. Ova biljka smanjuje rizik od svih uzroka smrti za neverovatnih 29 odsto.

Istraživačima nije bilo najjasnije zašto deluje samo na jedan pol, odnosno, zašto produžava život samo ženama.

Američki naučnici, tokom sedam godina, pratili su 1.677 žena i muškaraca iz SAD i Meksika, proučivši podatke epidemioloških studija kod starijih ljudi, od kojih je 14 odsto njih pilo čaj od kamilice. Zaključili su da je kod žena koje su pile kamilicu rizik od prevremene smrti bio čak 29 odsto manji, nego kod onih koje nisu pile kamilicu.

Taj odnos je ostao takav čak i kad su u istraživanje uključili istoriju bolesti, genetske predispozicije i stil života, pa se može reći da su podaci relevantni, međutim, ono što je zanimljivo, ti rezultati nisu važili za muškarce, već samo za žene.

Povezani sadržaj:  KOSA OPADA, STALNO STE UMORNI, OSJEĆATE SLABOST U MIŠIĆIMA: Ovo su znakovi da vašem tijelu nedostaje važan vitamin Share

Dr Bret Haurej, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Teksasu, kaže da je u pitanju najverovatnijeučestalost navika.

– Ova razlika ima veze s tradicionalnim rodnim ulogama u društvu. Žene su zadužene za kućne poslove, pa i za zdravlje porodice, gledano s tradicionalne tačke gledišta. Zato se, verovatno, više oslanjaju na tradicionalnu medicinu od muškaraca, pa mnogo češće koriste narodne lekove poput kamilice – kaže on.

Dakle zaključak ipak nije da kamilica smanjuje rizik od prevremene smrti samo kod žena, već samo kod onih koji je konzumiraju redovno.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: