TIJELO MOŽE DOŽIVJETI KATASTROFU: Ako vam fali OVO U ORGANIZMU skloniji ste malignim bolestima!

| October 12, 2020 | 22:43 | 291 | 0

Cink je mineral, koji je neophodan za rad našeg organizma. On je metal i nalazi se u zemlji odakle ga uzimaju biljke, koje neorganske materije pretvaraju u organske. Iako ga u tijelu sveukupno treba biti vrlo malo, svega nekoliko grama, treba pripaziti kako bi njegov unos bio dovoljan , pise haber.ba.

Cink u organizmu potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca u koštanoj srži i sazrijevanje takozvanih T-limfocita koji su važni u zaštiti organizma od brojnih patogenih klica. Također, cink sprječava upale i suzbija viruse.

Ljudi kojima kronično nedostaje cinka skloniji su malignim bolestima jer cink ima svojstva antioksidansa pa preventivno djeluje na pojavu raka. Ovaj mineral potiče i bolju proizvodnju krvi, a to je vrlo važno za osobe oboljele od karcinoma. Cink uzrokuje i slabljenje imuniteta, a nedostatak cinka povezuje se i s rakom jajnika, dojke, pluća, crijeva, kože i leukemijom.

Nedostatak cinka uzrokuje pojavu bijelih mrljica na noktima, sklonosti čestim prehladama i infekcijama, suhu i grubu kožu, obilnu perut. Isto tako, nedostatak cinka u tijelu može uzrokovati i slabljenje okusa ili mirisa, slab apetit, naglo mršavljenje, teško zarastanje rana, kožne iritacije, dermatitis, akne.

Poremećaj koncentracije i pamćenja, impotencija i neplodnost kod oba spola također su znakovi nedostatka cinka u organizmu.

Obogatit tijelo cinkom koji se nalazi u ovim namirnicama: jaja, meso (govedina, puretina), morski plodovi (školjke, rakovi, tuna), orašasti plodovi (bademi), grah, pšenične klice, integralne žitarice, sjemenke bundeve, špinat, grašak.

Povezani sadržaj:  TABLICA ŠEĆERA U KRVI ZA SVE UZRASTE: Evo koja je NORMALNA RAZINA ŠEĆERA NAKON JELA!

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: