TRAVA KRUPNOLISNA LIPA ILI LIPA CRNA

| October 1, 2020 | 00:41 | 2,309 | 0

Kronolisna lipa ili lipa crna je slicna bijeloj lipi. Kod crne lipe na nalicju lista , izmedju zila , su smedje – crne dlacice. Razlike su evidentne i u cvjetovima. Crna lipa cvjeta petnaest dana poslije bijele i puno je bogatija cvjetovima.
Rasprostranjena je na gotovo svim nalazistima. Nalazimo se u rjedim  sumama , na ivicama i rubovima suma , na ruderalnim stanistima.

U ljekovite svrhe koristi se lipov cvijet zajedno sa jasno uocljivim suhokozastim pricvjetnim listom. Lipov caj izaziva znojenje , te ga je posebno preporucljivo koristiti kod prehlada. Takodjer jaca odbrabene snage organizma.
Sakuplja se pocetkom cvetanja dok je veci broj cjetova jos neotvoren.

Precveetala lipa nema vrijednosti. Bere se tokom ljeta ( peti – sedmi mjesec ).

Slicne biljke: 

SREBRENA LIPA ILI LIPA BIJELA 

Bijela lipa rasrprostranjena je na kontinetalnom podrucju BIH. Listovi su joj sitni i asimetricni. Cvjetovi su bijelicasto zute boje. Cvjetovi bijele lipe su krupniji a lisce grublje nego kod crne lipe. Bijela lipa cvjeta u junu i julu mjesecu , oko dvije sedmice prije crne lipe.

Nalazimo je po bjelogoricnim sumama. Cvjetovi sadrze flavonoide , nesto sluzi , tanine , secer i vitamin C. Caj od cvijeta bijele lipe pospjesuje  znojenje , posebno kod prehlade i gripe ,djeluje na umirenje grceva, kod bubreznih bolesti i ciscenja krvi.  Listovi bijele lipe sa priperkom beremo pocetkom ljeta ( sesti – sedmi ) mjesec .

Povezani sadržaj:  TURIKA ILI PETROVAC RANJENIK SITNI CICAK

Tagovi: , , , ,

Kategorija: Proljecno Bilje

Napisite svoj komentar na clanak: