TRAVA OVNAK ILI OMAN – OMANIKA , DEVESTILJ

| October 1, 2020 | 00:01 | 1,847 | 0

Ljekovita trava u narodu poznata kao ‘ OMAN” je biljka razgranate stabljike , koja je obrasla krupnim ovalnim listovima. Cesto dostize visinu i do dva metra. Cvjeta od juna do oktombra , svake druge godine.  Omaniku biljku mozemo naci uz obale  rijeka i potoka, pored kaldrma ili puteva , u jarcima i na vlaznim livadama.
Oman ima veoma siroku primjenu u lijecenju bolesti pluca, sprijecava razmozavanje bacila tuberkuloze  i djeluje antisepticki kod boelsti disajnih organa :

Kaslja

Astme

Bronhitisa

Angine

Lijeci :

Migrenu 

Giht 

Reumu

Zatim , jaca matericu i regulise menstruaciju. Koristi se u obliku caja , ulja i vina. Kao mnoge biljke bere se u jesen ili rano proljece , pri kretanja vegetacije vadimo korijen biljke ( X – XI mjesec i II – IV). Odnos svjezeg i suhog korijena je 4:1.

Procitajte jos :

BILJKA ODOLJEN , VALERIJAN , MACINA TRAVA

Odoljen ima kratak i zadebljao korijen iz kojeg izbijaju mnogobrojni korijencici. Listovi su neparno perasto izdijeljeni. Cvjetovi su sitni , ruzicasto bijele boje , grupisani na vrhu stabljika. Cvjeta od maja do jeseni.
Raste na vlaznim mjestima , uz grmlje i sikare , na vlaznim livadama , uz ivice suma. Po planinama raste cesto na suhim i kamenitim polozajima.

Korijen sadrzi etericno ulje , taninsku , jabucnu i ocatnu kiselinu, sluz , skrob i razne soli. Lijeci nervni sistem , nesanicu , nervozu srca  i zeludca, ujednacava srcane otkucaje, pojacava apetit, pojacava mokrenje , cisti jetru , slezenu i zuc, a izbacuje i zucni kamenac.  Korijen biljke vadi se  u jesen ili rano proljece (IX – X mjesec i II – IV mjesec). Odnos svjezeg i suhog korijena odoljena je 4:1.

Povezani sadržaj:  Kada imate bolove u želucu ovo je napitak kojeg trebate sebi spremiti

Tagovi: , , , ,

Kategorija: Uncategorized

Napisite svoj komentar na clanak: