UBACILA SAM OVO U CVIJEĆE I ONO RASTE KAO LUDO: Trik koji ćete obožavati, A BESPLATNO JE

| October 1, 2020 | 23:52 | 2,421 | 0

Zelite li da cvijeće u vašem domu raste i napreduje, morate đubriti zemljište, a ako nemate novca za vještačka đubriva, to možete učiniti sastojcima iz vaše kuhinje.

Pivo

Zbog obilja šećera, vitamina B i fermentisanih materija (kvasca), pivo je izvanredna prihrana za biljke, naročito za muškatle. Ukoliko ostatke ovog pića (ono što se zadržalo na dnu čaše, boce ili konzerve) sipate u vodu za zalivanje, vaše cvijeće će dobiti odličan podsticaj za razvoj i cvjetanje. Ovim rastvorom zalivajte biljke jednom nedjeljno. Kad smo već kod kvasca, koristan je i pekarski, koji se koristi za pripremanje tijesta i hljeba: ukoliko ga pomiješate sа vodom za zalivanje (biće dovoljna četvrtina pakovanja na 5 l), pretvara se u moćno đubrivo za bilo koju biljku u vrtu, povrtnjaku ili u kući.

Kora mrkve

Ako ljuštite mrkvu, znajte da odbacujete njen najbolji i najzdraviji dio, jer je tu koncentrisana najveća količina hranljivih materija. Ukoliko ipak nemate namjeru da je konzumirate, isjecite je na krupno i rasporedite po žardinjerama na terasi, u podnožju sobnih biljaka ili u vrtu. Kora ovog zdravog korijena bogata je vlaknima koja omekšavaju zemlju, kao i dragocjenim mineralima kao što su kalijum, bakar, mangan, veoma korisnim za zdravlje biljaka.

Ljuska crnog luka

Prilikom čišćenja crnog luka uvijek bacamo ljusku, što je velika šteta, jer ovaj papirasti omotač sadrži dosta kalijuma, natrijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma i cinka. Da biste ih iskoristili na najbolji mogući način, ostavite ljuske potopljene u vodi 24 sata kako bi otpustile kiselinu i upotrebite ih za đubrenje zelenih i cvjetnih, baštenskih i saksijskih biljaka.

Povezani sadržaj:  U VODU KOJOM BRIŠETE PODOVE UVIJEK DODAJTE I KAŠIKU SOLI, KAD ČUJETE RAZLOG ISTO ĆETE URADITI: Žene se kunu u ovaj trik

Voda iz akvarijuma

Ako držite ribice, poznato vam je da s vremena na vrijeme morate mijenjati vodu, kako biste im obezbijedili dodatnu dozu kiseonika. Međutim, otpad iz akvarijuma sadrži obilje korisnih materija – prije svega algi i mikroorganizama, koji i te kako prijaju biljkama. Vodu koju izbacite možete upotrijebiti za direktno zalivanje sobnog bilja ili je prosuti po po cvjetnim lejama, piše portal “Agroklub”.

 

Kora banane

Visok sadržaj kalijuma, jednog od tri esencijalna elementa, koji su sastavni dio svakog đubriva, pospješuje i ubrzava cvat. Odsijecite peteljku banane, isijecite koru na sitne dijelove i pomješajte je sa zemljom. Kako se bude razlagala, tako će postepeno otpuštati u zemlju hranljive supstance.

Talog kafe

Soc kafe bogat je kalijumom, fosforom, bakrom i magnezijumom, otpušta azot i podstiče bujanje listova. Ako se pospe u podnožju baštenskih biljaka, biće odlična odbrana od puževa i mrava. Izvanredno je đubrivo za acidofilne biljke (prija im kiseliji teren) kao što su ruže, kamelije, azaleje, rododendron i hortenzije, jer povećava kiselost terena i neutrališe kamenac u vodi za zalivanje.

Voda u kojoj ste kuhali povrće

Nikada nemojte bacati vodu u kojoj ste kuvali povrće, jer je to pravi rudnik korisnih materija. Ostavite je da se ohladi i iskoristite za zalivanje biljaka u kući, vrtu ili na terasi – zemlju u koju su posađene vaše ljubimice obogatićete mineralima koji stimulišu njihov rast i razvoj.

Povezani sadržaj:  Stari trik protiv KRPELJA: Nikada vas neće ugristi ako ovo učinite!

Izvor: novi.ba

Kategorija: Najnovije, Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: