Vuneni konac oko zgloba: smanjuje bolove u zglobovima i pojačava cirkulaciju krvi!

| October 23, 2020 | 15:11 | 271 | 0

Vuneni konac na zglobu. U čemu je njegova isceliteljska moć? Nose ga naše bake, vezuju ga svojoj djeci i unucima. One vjeruju da crveni vuneni konac može spasiti i zaštititi od bilo kog uroka. Sjećam se kada sam bila mala, povrijedila sam ruku u školi na času fizičkog. Mama mi je vezala na zglob vuneni konac, koji je izvukla iz čarapa koji je štrikala moja baba. Ja sam se bunila, ali zaista je pomoglo!

Postoje mnogo mitova o njemu, ali u stvarnosti to je samo – narodna medicina. Postoje tvrdnje da vuneni konac na ruci oslobađa čovjeka bolova u zglobovima. Ljekari ne komentarišu takvu činjenicu, međutim priznaju njeno postojanje. Vuneni konac utiče na cirkulaciju, jer upalna reakcija počinje usporenjem krvotoka. Takođe služi kao izvor manjeg statičkog eliktriciteta.

Kako djeluje vuneni konac?

Higijenski najzdravija termoregulaciona materija je vuna. Njena struktura omogućava koži da diše. Štaviše, posjeduje ljekovita svojstva. Od davnina su se ljudi oslobađali zubobolje, glavobolje, bolova u leđima, tako što su na bolno mjesto stavljali komad prave prirodne vune. Takođe su prijevremeno rođenu djecu stavljli u runo ovce.

Stvar je u tome da prirodna vlakna vune, ošišane i netretirane bilo kojim hemikalijama, prekrivene životinjskim voskom – lanolinom (koji se razlikuje od drugih materija, koje sadrže druge sterine, kao što je holesterin), odlično se upijaju u kožu i umiruju je.

Povezani sadržaj:  EVO KAKO DA VAM KNEDLE ZA SUPU UVEK ISPADNU SAVRŠENO: Da bi ostale čvrste i ukusne, obavezno uradite OVO

To je gusta masa žute ili žutobraon boje, karakterističnog mirisa i sadrži 12% od težine vune. Ovu posebno dragocjenu supstancu izdvajaju da bi je koristili za pravljenje kozmetičkih krema i masti.

Ako koristiti posteljinu od prirodne vune, postojeći lanolin (koji se topi na temperaturi tijela), lako prodire u kožu. Na taj način blagotvorno djeluje na mišiće, zglobove, kičmu, ublažava bolove i povećava cirkulaciju krvi. Toplotna provodljivost vune je niža od mnogih tekstilnih materijala.

Postoje vjerovanje, naših baka, da se vunenim koncem mogu se izlječiti bradavice. I evo na koji način:

Ukoliko je bradavica na prstu, veže se crven vuneni konac na zglob ruke (ako je na nozi – na skočni zglob). Nosi se 2 nedelje. Poslije skinuti i zakopati u zemlju. Kada konac istruli (a desiće se to za oko mjesec dana) – nestaće i bradavica.

Izvor: uspesnazena.com

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: