ZASADITE OVU ZAČINSKU biljku u saksiju. Nemate pojma koliko je LJEKOVITA!

| October 19, 2020 | 19:08 | 740 | 0

Miris ruzmarina odmah će vas podsjetiti na more, odmor i ukusnu hranu jer gotovo svaki mediteranski recept sadrži barem jednu njegovu grančicu, ako ništa drugo, za dekoraciju.
Ruzmarin je kod nas jako rasprostranjena biljka koja je pritom i ljekovita, a u kuhinji se koristi zbog posebnog aromatičnog ukusa koji daje jelima. Zamislite samo zdravu ribu s roštilja koju ste premazali grančicom ruzmarina umočenom u maslinovo ulje. Za jedan ukusni ručak više od toga vam i ne treba.

Njegove sitne iglice pravo su blago, a cvjeta dva puta godišnje lijepim plavim cvjetovima. Spada u grmolike biljke, a njegov latinski naziv “ros marinus” u prijevodu znači morska rosa. Poput mnogih starih i poznatih začina, blagodati ruzmarina još su davno otkrili Grci i Rimljani. Vjerovatno ste barem jednom bili na vjenčanju gdje su gosti nosili grančicu ruzmarina kao ukras. Taj običaj je preuzet iz stare Engleske budući da je tamo ruzmarin bio simbol vijernosti.

Ljekovitost ruzmarina

Kad god možete, u kuhanju koristite svjež ruzmarin. Nije ga teško uzgajati pa ga uvijek možete imati pri ruci.

Više je studija pokazalo da je važan u prevenciji karcinoma, a njegovo ulje štiti kožu od melanoma (najopasnijeg raka kože). Ruzmarin zovu i prirodnom zamjenom za aspirin jer smiruje nervni sistem i pospješuje varenje.

Povezani sadržaj:  OVO JE SPAS ZA LJUDE STARIJE OD 50 GODINA: Zaustavlja smrt moždanih ćelija, liječi krvne sudove

Ne morate da brinete o kalorijama, a bogat je vitaminima i mineralima.

U 100 grama ruzmarina nalazi se 14,4 g dijetalnih vlakana. Obiluje manganom, kalcijumom, gvožđem, bakrom i magnezijumom, vitaminom C, A i folnom i pantenonskom kiselinom.

Listići ruzmarina i eterična ulja mogu se koristiti kod disajnih tegoba, odnosno kapi ulja s vodom za inhalaciju. Koristi se i kod lakših jetrenih dijagnoza i problema u lučenju žuči. Naučnici su takođe otkrili da inhalacija ulja iz biljaka i trava može da pomogne da poboljšamo pamćenje.

Ruzmarin u kuhinji

Osim što ga možete koristiti u raznim marinadama, posebno u periodima roštiljanja, ruzmarin svojim pikantnim i oporim ukusom odlično ide i uz variva, ali i uz najobičnija jela poput pečenog krompira. Ako ne roštiljate, ne znači da ruzmarin ne možete koristiti za pečeno meso ili ribu, a naročito jagnjetinu. Osim toga ruzmarin će ukusom oplemeniti i razne domaće namaze.

Tako ćete dobiti zdrav obrok za doručak i večeru, poput namaza od pasulja.

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: