ZAUVIJEK UKLANJA BOLOVE U ZGLOBOVIMA I KOSTIMA: ZA SVE REUMATSKE BOLESTI TRADICIONALNI DOMAĆI LIJEK KOJI ĆE TE NAPRAVIT ZA TILI ČAS (RECEPT)

| October 8, 2020 | 13:52 | 446 | 0

Danas se teško može pronaći osoba starije životne dobi koja nema problema s nekom vrstom reumatske bolesti.

Klasični simptomi karakteristični za sve reumatske bolesti su bol u zglobovima i ograničena pokretljivost, stoga je razumljivo da je osobama koji imaju reumu značajno smanjena radna sposobnost.

Kod pojave reumatizma jelovnik treba bazirati pretežno na voću i povrću, smanjiti unos soli u organizam (posebno kod reume zglobova), izbaciti alkohol i kafu. Voće, povrće i integralne žitarice i biljna ulja sa omega-3 kiselinama trebaju biti redovni u prehrani.

Meso, mesne proizvode pokušajte izbaciti, a mlijeko i mliječne prerađevine bi trebalo uzimati u malim količinama, jer sadrže arahidonsku kiselinu koja izaziva bolove, upale i naticanja zglobova.

Od vitamina preporučuju se Vitamini C i E koji imaju jako dobro djelovanje ukoliko se radi o upalama, te kalcij i vitamin D koji su jako su dobri za kosti. Čest uzrok pojave reumatskih bolesti je nepravilno držanje te opterećenja kostiju i zglobova.

Pacijentima koji boluju od reume ukoliko su veće tjelesne mase se savjetuje gubitak kilograma, jer to je najefektivniji način smanjena opterećenja na zglobove.

Jako je važna raznovrsna prehrana, pravilno držanje tijela i puno kretanja.

Također u ublažavanju bolova mogu pomoći neke od metoda koje su koristili naši stari, a koje donosimo u nastavku.

Kukuruzna i prosena kaša:

RECEPT:

Povezani sadržaj:  NEVJEROVATNE KORISTI: Ovih 5 Promjena U Tijelu Nastaje Ako Svaki Dan Koristite Crveni Luk

Kukuruzna i prosena kaša se jednostavno zakuhaju sa toplom vodom. Količinu dobijene smjese sami određujete. Ove kaše su pogodne za obloge protiv reumatskih bolova i bolova u zglobovima, jer dugo ostaju vrući i njima se postiže željena prokrvljenost. Oblozi moraju biti toliko vrući da se može podnijeti.

Prirodno ulje za ublažavanje reumatskih bolova:

RECEPT:

U staklenu teglu staviti 8 kašika nasjeckanog lista bunike, 2 kašike nasjeckanog lista ružmarina, te preliti sa litrom domaćeg maslinovog ulja. Teglu dobro zatvoriti i mjesec dana je držati na sobnoj temperaturi. Nekoliko puta na dan smjesu promućkati. Nakon mjesec dana ulje procijediti, te sa njim masirati reumatične dijelove tijela.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Kategorija: Recepti

Napisite svoj komentar na clanak: