9 PROMENA NA JEZIKU OTKRIVA GOTOVO SVE BOLESTI

| November 10, 2020 | 23:00 | 4,989 | 0


Možda ne razmišljate preterano o jeziku, no kad vam doktor kaže da zinete i isplazite jezik, on već pogledom na njega dobija neke osnovne informacije o vašem zdravlju.

U kineskoj medicini se uči da jezik ukazuje na sve bolesti tijela. Ako niste sigurno što vam se događa s jezikom, najbolje bi bilo da posjetite otorinolaringologa.

Normalan ružičast jezik, bez otisaka zuba ili promjena u boji ukazuje na pravilan rad slinovinca, tvrdi akupunkturist Stewart Trotter, dok sljedećih devet promjena ukazuje na zdravstvene tegobe:

 

1. Tanki bijeli površinski sloj, vidljivi tragovi zubiju i nekoliko crvenih točkica: ovakav izgled jezika upućuje na nedostatak energije u tijelu koja uzrokuje umor, loš apetit i pretjerano znojenje. Ono se očituje i na raspoloženju, pa su takve osobe najčešće zabrinute i nervozne.

2. Tanki žuti sloj na sredini okružen crvenim ostatkom površine jezika: ovakav izgled jezika upućuje na probleme s probavom, dehidraciju i kožne bolesti. Sve se to manifestira i na psihu, pa su osobe takvog jezika obično promjenjivog raspoloženja.

3. Masni bijeli sloj, otečeni rubovi jezika: ovakav izgled upućuje na neuravnotežen rad probavnog sustava, te sklonost nakupljanju vode u organizmu. Osobe ovakvog stanja često se osjećaju malaksalo i bezvoljno.

4. Crne točkice na ljubičastoj površini: upućuju na poteškoće rada krvožilnog sustava, pa osoba može imati problema s proširenim venama, osjećaj težine u nogama, glavobolju, bol u prsima i kožu bez sjaja.

Povezani sadržaj:  Ljekar objasnio koliko opasne mogu biti kapi za nos

5. Tanki bijeli sloj i crveni vrh jezika: ovo stanje otkriva kako je organizam izložen stalnom stresu koje uzrokuje nestabilno emocionalno stanje. Energija u tijelu se nakuplja u čvorovima koji uzrokuju upalne procese.

6. Crveni jezik sa debelim žutim naslagama na sredini površine: pokazatelj je to povišene tjelesne temperature koja ukazuje na moguće infekcije mokraćnih puteva ili probleme s kožom. Osobe s takvim problemima često su ljute i ne osjećaju se udobno u svojem tijelu.

7. Gusti bijeli sloj na sredini površine blijedog otečenog jezika: izgled koji upućuje na infekciju ili na upalu povezanu s nekom autoimunom bolešću, te na nedostatak vitamina i minerala. Takva stanja uzrokuju blijedi ten, bol u kralježnici i osjećaj koji često graniči s panikom.

8. Pukotine na crvenoj površini jezika: upućuju na gljivične infekcije u tijelu, praćene noćnim znojenjem, nesanicom i iritacijama.

9. Jezik čija je površina blijeda i bez naslaga: ukazuju na smanjen protok krvi u tijelu, te anemiju koja može uzrokovati vrtoglavicu i umor, a osobe ovakvog stanja pate od nedostatka koncentracije i pamćenja. Osim toga kod žena je takav jezik često znak moguće hormonalne neravnoteže.

(Magazin.ba)

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: