Agronom objasnio kada grožđe postaje opasno po zdravlje – DVIJE STVARI MORATE ZNATI

| November 22, 2020 | 21:05 | 413 | 0

Grožđe sadrži mnogo hranljivih sastojaka. Međutim, pod određenim uslovima donijeće više štete nego koristi, rekao je Vladimir Vikulov, agronom i stručnjak za poljoprivredu.

Ono nije samo ukusno, već i zdravo, ali ove sočne bobice ne treba pretjerano koristiti. Neke stone sorte sadrže vrlo veliku količinu šećera, uglavnom glukoze i fruktoze, koje se vrlo brzo apsorbuju, kaže Vladimir Vikulov.

“Izgleda vam da ste pojeli šaku grožđa, ali ona može težiti kilogram i vi ste tako unijeli 150 grama fruktoze, što je ozbiljan udarac za tijelo. Količina šećera zavisi od sorti i tradicije gajenja.

U Uzbekistanu grožđe akumulira suludu količinu šećera, 20% ili više. Stone sorte svijetlih boja uzgajane u južnoj Evropi sadrže znatno manje šećera“, – precizirao je stručnjak.

Takođe treba imati na umu, dodao je agronom, da se vinogradi redovno tretiraju raznim pesticidima. U većini uzgajanih područja to su fungicidi na bazi bakra i sumpora koje je teško isprati sa grozdova. Zbog toga ih morate vrlo pažljivo oprati.

“Na grožđu se lako možete uočiti korišćenje hemikalija, posebno preparata bakra – plavičaste očvrsle kapljice. To se ispere, ali ne sve i ne u potpunosti.

Grožđe nije jabuka, nije banana, niti citrusi koji se mogu oljuštiti. Njega jedemo cijelo, pa ga je potrebno temeljno isprati. Preporučuje se da ga operete u slabom rastvoru sirćeta, više puta“, dodao je Vladimir Vikulov.

Povezani sadržaj:  UJED PAUKA MOŽE BITI SMRTONOSAN ZA OVU GRUPU LJUDI: Ako osetite ove SIMPTOME, TROVANJE je uveliko počelo

Agronom je posavjetovao na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine grožđa.

“Pogledajte porijeklo, datum, izgled i godišnje doba. Ako piše da je grožđe iz Maroka, a sada je tamo proljeće, onda je najvjerovatnije ili prošlo dugu fazu skladištenja, ili nije u potpunosti iz Maroka.

Glavna sezona grožđa započinje nešto kasnije – septembar, oktobar, novembar grožđe sazrijeva. Mnoge sorte su pogodne za dugoročno skladištenje “- rekao je Vladimir Vikulov.

Izvor: webtribune.rs

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: