Ako slabo hodate ili uopšte ne možete da se krećete: Doktor Aleksandar tvrdi da će vas ova vežba vratiti u formu veoma brzo!

| November 17, 2020 | 00:19 | 5,417 | 0

Ako vreme provodite sedeći naposlu, ili ako se oporavljate nakon operacije, srčanog ili moždanog udara, ova vežba je za vas

Ruski doktor Aleksandar Šišonin, specijalizovan za rad sa starijim ljudima tvrdi da vas samo jedna vežba može vrati u formu.

Na pitanje pacijenata kako da se brzo vrate u formu nakon moždanog udara, paralize ili slomljenog vrata, doktor Aleksandar odgovara:

“Prednosti kretanja u borbi protiv fizičke neaktivnosti su ogromne. Čak i nakon najtežih operacija, savremena medicina insistira na tome da pacijent ustane i da hoda.

Ako su vaši zglobovi zdravi, ali je kardiovaskularni sistem slab ili ste u fazi oporavka od bolesti, savetuje se Mikulinova gimnastika. Ona se izvodi tako što stanete uspravno i onda se popnete na prste, pa se spustite na pete. Tako se “klackate” dok god možete, prateći otkucaje srca. Ubrzo ćete osetiti kako vam srce radi bolje, i moći ćete veoma brzo da hodate samostalno.

Takođe ova vežba se preporučuje svima koji dugo sede na poslu.

Međutim, ako je osoba slaba u smislu da ne može da ustane, savetuju se kontrakcije mišića. Na primer, savijete levu ruku kao da dižete bućice u stvari vi ćete stegnuti šaku i privući je ramenu, zadržati 10 sekundi u tom položaju, pa opustiti. To ponavljajte više puta sa jednom pa sa drugom rukom.

Povezani sadržaj:  ČUDESNA BILJKA: Raste u Srbiji, besmrtna je, a litar košta oko 1800 evra

Isto tako možete celo telo da zategnete pa opustite i sve to u ritmu otkucaja srca.

Stegnite celo telo, zadržite se u tom položaju 10ak sekundi pa se opustite. To je osnovni princip borbe protiv fizičke neaktivnosti.”

Ukoliko ste u mogućnosti da hodate, doktor Šišonin savetuje šetnju. On smatra da se sve tegobe mogu izlečiti šetnjom u intervalu od 50 minuta. Ako imate imalo snage da hodate pređite danas 1 kilometar. Sutra ćete već moći da “pregurate” dva kilometra, pa zatim da se ubrzate i td.

Osnovni princip zdravog hodanja po doktoru Aleksandru Šišoninu podrazumeva: Minimum 50 minuta pešačenja dnevno i to brzinom od 5 kilometara na sat (2 koraka u sekundi).

Ako želite da steknete dobru kondiciju, da poboljšate zdravlje, osnažite srce, doktor predlaže čučnjeve u kombinaciji sa šetnjom. Nađite oslonac, držite se za njega i radite čučnjeve. Na taj način ćete sačuvati zglobove, a osnažićete mišiće. Preporuka ovog doktora je da svaki dan pređete 5 kilometara i da uradite ok 500 čučnjeva.

Stil.kurir.rs

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: